På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Till dig som ska börja åk.9

Till dig som ska börja åk.9

Har du precis slutat åk.8 och redan nu vill börja fundera på gymnasievalet?
Att tidigt ta reda på information gör det enklare för dig att göra ett välgrundat gymnasieval.

Många elever träffar skolans studie- och yrkesvägledare för första gången i åk.9 (vilket jag tycker är väldigt sent). Samtalet med studie- och yrkesvägledaren är ofta begränsad, är du mer förberedd inför gymnasievalet är det lättare att du kan diskutera dina alla tankar, funderingar och olika alternativ. Jag rekommenderar därför att göra ”förberedande grundarbete” på egen hand.

Du kan redan nu kika gärna på yrkespresentationerna på www.framtid.se - det finns jättemånga (tusentals) olika yrken att välja mellan. Det kan fungera som inspiration för dig, kanske hittar du något yrke som du inte visste fanns som verkar intressant?

Läs på om olika gymnasieprogram och olika gymnasieskolor. För vilket program du än väljer har du rätt läsa kurser som gör att du får grundläggande behörighet till högskolestudier. Det kan vara bra att komma ihåg när du gör ditt gymnasieval. 

Fundera på vem du är. Vad är dina starka sidor? Vad tycker du är roligt? Har du några speciella/stora intressen? När trivs du som bäst? Vilka lektioner gillar du mest?

Provåk till de gymnasieskolorna som du tycker verkar vara mest intressanta för din del, hur är resvägen? Tänk på att du ska behöva åka till din gymnasieskola fram/tillbaka varje skoldag under tre år! Extra viktigt kan det vara för dig som vill kunna planera in träning eller andra aktiviteter efter skolan.

Undersök när/om det är några mässor och öppna hus på gymnasieskolorna som du är nyfiken på. Genom att gå på öppet hus har du möjlighet att få en personlig uppfattning och känsla för skolan. Andra aktiviter som man kan få möjlighet att delta i är t.ex en öppen skoldag, som är en vanlig skoldag, som ibland kan vara förlagd på en helg eller kväll. Då kan du få en inblick i hur undervisningen går till och får möjlighet att prata med elever och lärare samt ofta också med annan skolpersonal som rektorer, skolvärdar, skolsköterskor och kuratorer.

Kort och gott:) - försök skaffa dig så mycket information som möjligt om olika alternativ inför gymnasiet och det är kanske nu, under sommarlovet som du har gott om tid för att i lugn och ro göra det. Prata med dina vänner och vårdnadshavare, ta reda på vad de tycker. Det är ditt val men det är ofta mycket bra att "ventilera tankar" genom att diskutera kring många olika alternativ. Du är också välkommen att samråda med oss på Fråga SYV!


Ha en härlig sommar och lycka till med det kommande gymnasievalet!