På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Sommarlov?

Sommarlov?

Att vara ledig från skolan, tentor, föreläsningar och tidigare seminarier känns för de flesta studenter härligt och behövligt! Men, ekonomin på sommaren känns oftast inte lika härlig. Att vara ledig från skolan innebär inget bidrag och lån från CSN samtidigt som sommaren bjuder på många roliga event och resor som ofta innebär fler utgifter.

De finns flera sätt att förbättra ekonomin under sommaren.Det bästa och vanligaste alternativet är att jobba, du får lön och erfarenhet!

Ett annat tips är att söka en sommarkurs, läs mer här.

Här kommer några fler tips på hur din studentekonomi kan förbättras:

1. Ha koll på dina utgifter
Det är viktigt att ha koll på utgifterna så att du också kan se vad pengarna går till till. Du kan ladda ner gratis budgetappar, som Tink eller Smartbudget, det ger dig bättre koll och på så sätt kan du förändra onödiga utgifter.

2. Studentkortet
Studentkortet – ha koll på dina rabatter!

3 Dela boende
Att dela boende innebär oftast att halvera sina utgifter, smart och enkelt!

4. Låna kurslitteratur

Kurslitteratur är ofta dyr, ett enkelt sätt att förbättra ekonomin är att låna böckerna på bibliotek, antingen som vanlig bok eller som e-böcker. Att köpa i andrahand är också mer ekonomiskt. Om du är medlem i Unionen kan du får ersättning för den studentlitteratur som du köper. Glöm inte att du själv kan sälja din begagnade litteratur (vänta inte för länge eftersom att nya upplagor av litteraturen är mer aktuell).

5. Undvik uteluncherna och fika
Planera dina måltider och förbered matlådor, på så sätt kan du spara väldigt mycket!

6. Kostnadsfria aktiviteter

En fördel med sommaren (om det nu inte regnar) är att mycket kan göras utomhus och kostnadsfritt. Picknick i parken, spela kubb, hänga på någon härlig strand. Ta vara på sommaren – och utomhusaktiviteter som på andra årstider inte går att göra.

7. Skippa gymkortet
Om du gillar och träna och äger ett gymkort, kanske det är en utgift som du kan undvika under sommaren. På flera platser finns det kostnadsfria utegym! Glöm inte heller bort den klassiska löprundan i naturen.