På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Populära utbildningar 2016

Populära utbildningar 2016

Nu har ansökningarna till höstens utbildningar stängt och snart kommer resultatet.  Statistik är sammanställt över Sveriges mest populära utbildningar både på högskolan/universitet och på yrkeshögskolan.
Intressant att se att det ännu en gång inte är bristyrken som toppar listan, dvs utbildningar som leder till yrken där det förväntas finnas goda chanser till jobb. Istället verkar det vara intresset  som styr valet av utbildning och inte arbetsmarknadens behov. Det kan visserligen vara ett undantag för yrkeshögskolans topp tre, då samtliga utbildningar på yrkeshögskolan startar just för att det finns ett behov på arbetsmarknaden.


Topp tre populäraste utbildningar på högskola och universitet
1. Juristprogrammet vid Stockholms universitet
2. Läkarprogrammet vid Karolinska Institutet i Stockholm
3. Ekonomie kandidatprogrammet, Business and Economics vid Handelshögskolan i Stockholm.

Listan är beräknat på antal förstahandssökande.
Totalt sökte 357 893 personer till höstens program och kurser på landets högskolor och universitet. Vilket är en ökning för femte året i rad.
Statistik visar också att tekniskt basår på KTH och sjuksköterkeprogrammet vid Göteborgs universitet blivit mer populärt och nu kommit in på topp 20. Stora lärosäten är mer populära, det gäller främst de traditionella studieortererna som Stockholm, Uppsala, Lund och Götteborg.
 

Topp tre populäraste utbildningarna på yrkeshögskolan (ej specificerat på skola)
1. Lokförare
2. Löneadministratör
3. Djurvårdare

Förutom skillnad i utbildningsalternativ mellan högskola/universitet och yrkeshögskolan skiljer dig sig också på vem som söker. Många som söker till högskola och universitet gör flera val i sin ansökan. Till skillnad från personer som söker till yrkeshögskolan, statistik visar att hela två tredjedelar (66 procent) av de sökande har enbart sökt till en utbildning. 17 procent sökte till två utbildningar, 9 procent sökte till tre utbildningar.

Källa VHS, Myndigheten för yrkeshögskola