På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Plugga smartare - inte mer!

Plugga smartare - inte mer!

Många som får höga betyg pluggar inte alltid mer än andra. Istället har de lärt sig att plugga på ett smartare sätt, som är anpassat till hur man lär sig bäst. Det finns flera sätt att förbättra sin studieteknik på. Så här i början av terminen kan det vara skönt att få några tips, så att du får mer tid över till allt annat kul som händer!

Här är några tips som jag själv har haft stor nytta av. De går till stor del ut på att planera och ha vissa rutiner, vilket kan låta tråkigt, men det ger grymma resultat efter lite tid!

  1. Det har visat sig att i en grupp  där studenterna läser igenom de sidor nästa lektion ska handla om, presterar 70 % bättre än de som inte läst igenom. Så, har du tid på kvällen, kolla igenom nästa kapitel i boken och förbered dig på nästa lektion!
  2. Ta anteckningar och skriv ner frågor och funderingar på anteckningarna, det ger bättre förståelse och gör det lättare att minnas.
  3. Gå igenom anteckningarna från dagens lektioner på kvällen. Förslagsvis avsätter du 30 – 45 min varje kväll, där du dels går igenom lektionerna och snabbt kollar igenom vad som ska tas upp på morgondagens lektioner.

Detta är en rutin, som du gör klokt i att vänja dig vid. Utöver detta finns en rad andra smarta knep, som kan hjälpa dig. Dessa är mer personliga, så prova dig fram till vad som funkar för dig!

  1. Rita bilder/skissa. Om du gillar bilder är detta ett kanonbra sätt att lära sig. Traditionella hjälpmedel, som att göra en tankekarta, rita grafer och tabeller kan hjälpa dig att kondensera och memorera det som är viktigt.
  2. Ditt minne fungerar som en trädstruktur. Varje gång du kommer att tänka på något, tänker du i bilder. Varje bild associeras i sin tur med andra bilder. Ett bra sätt att minnas, utan att behöva hålla allt i närtidsminnet, är att använda sig av dessa, så kallade minnesnycklar. Om du ska minnas ett kapitel från en bok, börja med att memorera titeln, förknippa sedan titeln med ett antal nyckelord, och sedan med detaljkunskap. Denna typ av tankekedja har varit väldigt värdefullt för mig!
  3. Pomodoreexperimentet – en klassisk pluggmetod, är att sätta en timer. Sätt din telefons timer på 15 minuter, och plugga sedan in så mycket du kan under dessa femton minuter. Pausa sedan i några minuter. Repetera sedan snabbt det du lärt dig de senaste femton minuterna. Börja om. Du kommer bli fascinerad över hur mycket du hinner lära dig när du är koncentrerad. Ha ingen musik igång när du koncentrerar dig.

Det finns även ett gäng appar som kan hjälpa dig bli smartare i plugget, här är några som jag tycker är användbara:

  1. Studyblue. Denna app gör det möjligt att anteckna under en lektion och skapa frågor, som du kan använda som kunskapstest längre fram. Du kan också dela dina anteckningar med dina vänner, och därigenom göra det enklare att förhöra varandra.
  2. Brain Fitness Tracker. En riktig life hack app. Du ger appen tillgång till data, eller matar in data manuellt. Det kan vara din sömn, din motion osv. Appen visar sedan hur dina utsikter för att lära dig nya saker ser ut. Ett väldigt kul koncept för att förbättra sina vanor med syftet att korta sin inlärningskurva.
  3. För oss som är auditiva, alltså lär oss bra genom att lyssna, så kan ljudinspelning vara bra. Glöm bara inte bort att fråga din lärare så att det är ok innan! Du kan använda röstmemon i telefon, men det finns appar för detta också.
  4. Textgrabber. En ball app som gör det möjligt att fota en text, och därefter omvandla texten till redigerbart format. Kan komma till stor användning när du jobbar med arbeten och har textböcker som faktaunderlag!

Slutligen – det viktigaste är att hitta metoder som passar dig. För att bli vass på studieteknik måste du öva. Vidareutveckla det som fungerar för dig och prova dig fram. Utvärderare hela tiden vad som gjorde att ett prov gick bra eller mindre bra. Då kommer du hitta en metod som är anpassad för dig, som gör att du behöver plugga mindre och inte minst – få mycket bättre resultat!