På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Ideellt arbete lönar sig!

Ideellt arbete lönar sig!

I studentkulturen i Lund finns rikliga möjligheter att engagera sig ideellt, i en uppsjö av olika sammanhang och inriktningar. Allt från finanssällskap, grupper som sysslar med idrott, musik eller diskussionsgrupper av olika slag går att hitta. Och skulle ett sällskap mot förmodan inte finnas så är det enkelt att starta ett. Sedan finns det allt som nationer och kårer kan erbjuda, i form av ideellt engagemang. Hela studentlivet är uppbyggt av ideellt arbete, vilket är ganska häftigt när man tänker på det. Detta leder i sin tur till att mer eller mindre alla studenter någon gång under studietiden engagerar sig ideellt, och därför är det ganska naturligt att man har många erfarenheter på sitt CV, utöver sin utbildning.

Från detta följer att man i princip förväntas ha någon extraaktivitet på sitt CV, såsom jobb eller ideellt arbete vid sidan av studierna, nästan som en hygienfaktor. Och det är enligt mig helt naturligt. Genom att jobba ideellt och inte få betalt, sätts man i ett konstigt sammanhang. Hur ska man få ett team att jobba bra om de inte får betalt? Man lär sig mycket, både av att jobba och av att leda ett team i en sådan miljö, vilket utvecklar dig som person.

Jag vill dock lyfta fram att ideellt arbete är bra att bekanta sig med redan när man är yngre. Politiskt ungdomsförbund, den lokala idrottsföreningen eller kanske en hjälporganisation – det finns många sätt redan som ung att få vara med i en miljö man trivs och utvecklas i. Utöver att lära dig mycket om dig själv och få en bättre förståelse för andra människor, så kan de erfarenheter och kontakter du får vara ett naturligt steg för att få det där deltids- eller sommarjobbet som du är intresserad av.

Och om du ska plugga vidare vid universitetet längre fram, då har du redan flera värdefulla erfarenheter om du tidigare varit engagerad ideellt. Då har du möjlighet att fylla ditt CV med ännu mer spännande saker och upplevelser!