På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Fritidsintresset kan ge jobbet!

Fritidsintresset kan ge jobbet!

Oavsett om du precis är färdig med gymnasiet och kanske ska börja jobba, eller om du fortfarande går i gymnasiet, så är det alltid värdefullt med några tips kring jobb. I en värld där konkurrensen allt mer sker på en global skala, så tror jag att en så enkel grej som att lyfta fram dina fritidsintressen kan göra det lilla extra som krävs för att få ett jobb.

Ibland när jag frågar vuxna som har lång arbetslivserfarenhet om hur de hamnade där de är, så har jag flera gånger stött på samma typ av svar. När de svarar så är det inte sällsynt att de haft turen att träffa en person som de delar intressen med, något som sedan lett fram till ett nytt spännande jobb. Även om turen spelar en roll, så kan man påverka två saker som gör att sannolikheten ökar för en själv att hamna i samma situation.

Dessa två saker är att umgås med olika människor, och att ha olika fritidsintressen. Ju fler ytor man rör sig på, desto bättre förutsättningar får man att stöta ihop med någon som delar ens intressen. I Lund, där jag pluggar, så märker jag tydligt att om en person jag möter har samma intressen som mig, såsom ideella engagemang, så leder det direkt fram till en helt annan konversation. Och att berätta om vilka fritidsintressen man har när man söker jobb kan vara ett utmärkt sätt att särskilja sig från andra konkurrenter till jobbet. En arbetsintervju ska ju vara ett ”formellt förhör”, men det kan ganska snabbt bli ett roligt samtal om man delar fritidsintressen, och ännu hellre om de går att använda för att styrka att du är en extra lämplig kandidat till jobbet. Vem vill man anställa om inte en person som man känner gemenskap med?

Om du gör en skriftlig ansökan så skriv någon rad om vad du gör på fritiden. Var gärna specifik och våga ta fram även smala intressen. Men låt det stanna vid just en rad. Inga långa utläggningar om varken fritid eller familjeförhållande. Och skriv det längst ner i ansökan, om det inte är så att ditt intresse har en tydlig koppling till jobbet du söker. Då ska du så klart nämna det tidigare för då är det ju en erfarenhet som kan meritera dig att få jobbet. Utöver att detta kan vara ett bra sätt att särskilja sig som kandidat till ett jobb så tror jag att man mår bättre rent socialt också.

Jobbannonserna är väldigt opersonliga och formella. Men nu vet du att du inte behöver låta dig avskräckas av det. Det du inte uppfyller i så kallade krav kan du kompensera med personlighet. Kan vara trösterikt att tänka på när man söker sitt första jobb.