Dags för sommarjobb!

Dags för sommarjobb!

Även om vi inte ens kommit halvvägs in i terminen ännu, så är det hög tid att börja söka sommarjobb om du inte redan gjort det. Du känner säkert redan till de positiva aspekterna av ett sommarjobb, såsom att få erfarenheter och kontakter som senare kan vara av betydelse när du ska söka fler jobb. Enligt min erfarenhet så får man ut otroligt mycket av ett sommarjobb. Att byta miljö från skola till en arbetsplats, där det ställs helt andra krav, är nyttigt på flera vis, och kan ge dig många värdefulla erfarenheter.

Vad ska man då tänka på när man ska söka sommarjobb?    

Det kan vara bra att söka brett, det vill säga alla möjliga jobb, men fundera på vad du helst av allt skulle vilja göra och lägg krutet på att söka inom det området. När du fokuserar ditt jobbsökande på det du verkligen vill göra, ökar chansen att du faktiskt får ett sådant jobb eftersom du känner mer driv och entusiasm inför det. Även arbetsgivare märker när du verkligen brinner för jobbet du söker, särskilt om det är så att sommarjobbet är något du även vill utvecklas inom i framtiden.

Vad är viktigast för dig med sommarjobbet? Är det att tjäna ihop pengar till en viss sak? Är det att skaffa dig erfarenhet? Är det att ha något att göra? Är det för att få kontakter? Det är bra att göra klart syftet med det man ska göra för sig själv. Dels för att hålla uppe motivationen när det känns lite tufft eller tråkigt ibland, dels för att också våga söka sig utanför den egna orten när man söker jobb. Om inte pengarna är så viktiga utan du främst vill ha jobb för erfarenhetens skull, ja då spelar det ingen roll att du behöver lägga pengar på boende i en annan stad och på grund av det inte kan spara så mycket. Det kan till och med vara roligare att söka sig till en semesterort och kanske bo i kollektiv med andra sommarjobbare från olika håll i landet, eller något annat i den stilen. Tänk på att sommaren är din lediga tid där det är du som bestämmer vad du ska göra. Försök att väga dina olika alternativ mellan varandra, så att du verkligen satsar på det som du är mest intresserad av. 

En sista sak som inte skadar när man söker jobb är att vara modig och påhittig. För något år sedan såg jag en kille här i Lund, utanför centralstationen. Han höll i en skylt: ”21-årig kille söker jobb. Allt av intresse”. Han hade också skrivit sitt telefonnummer. Snacka om att vara modig! Killen blev uppmärksammad i flera tidningar och berättade då att han fått många olika erbjudanden och till slut ett jobb. Kanske något att ta efter? Det verkar ju funka i alla fall.

Kom också ihåg att du har möjlighet att prova på att starta företag, du kan exempelvis kontakta din kommun för att se om det finns något sommarentreprenörsprogram tillgängligt. Jag själv gick ett sådant under gymnasiet, och det var otroligt kul och lärorikt. Om du är intresserad av ett visst ämne i skolan, så kan du även läsa internetbaserade kurser under sommaren, oftast helt gratis. Fundera noggrant igenom vilka alternativ du är intresserad av, och gör sedan en prioriteringslista. Börjar du i denna ände så ska du se att det blir betydligt lättare att strukturera dina tankar och dina alternativ inför sommaren! 

Lycka till med dina sommarplaner!