Bli startklar inför höstterminen!

Bli startklar inför höstterminen!

Nu är sommarlovet slut! Några av er kanske är nervösa inför att börja gymnasiet medan andra är peppade inför sin universitetsutbildning. Oavsett känsla och om det gäller gymnasium, yrkeshögskola eller högskola/universitet kan det vara bra att ägna en liten stund på att tänka på några praktiska detaljer! 


Gymnasium

Studier på gymnasiet kräver mer eget ansvar än vad du behövde ta på grundskolan.

Material
Skillnaden från grundskolan är att på gymnasiet får man allt som oftast själv köpa pennor, block, suddgummi, pennvässare och dylikt.

Det kan variera från skola till skola, en del skolor ger ut pennor och sudd medan andra inte gör det.
Så det kan ändå vara bra att ha med sig penna och block första dagen.
Sedan beror det självklart på hur du känner, gillar du mer att anteckna på datorn? Eller föredrar du de klassiska pennor och block?
Du kan också behöva köpa ett lås till ett skåp som du får i skolan att förvara dina skolsaker i.

Böcker som du behöver för undervisningen får du av skolan.

Kalender 
Finns ofta i mobiltelefonen, men det kan vara bra att skaffa sig en pappersalmanacka också (som back-upp eller för bättre översikt) men här finns det inga ”måsten” utan handlar mest om tycke och smak! :)
Kalendern ger dig en bra förutsättning att ha koll på läxor, prov och andra aktiviteter i och utanför skolan. Vill du ha en pappersalmanacka, skaffa den redan innan skolan börjar så är du förbered!


Upprop/första skoldag

Vilken dag börjar skola för dig? Vilken tid? och i vilken sal sker uppropet? Hur lång tid tar det för dig att ta dig till skolan? Kan du cykla eller gå till din skola eller är det för långt? När går bussen?

Oftast finns den mycket information som du behöver på skolans hemsida eller så kan du ha fått ett brev hemskickat på posten. I brevet från gymnasieskolan finns det ofta även några blanketter som du behöver fylla i och ta med dig till skolan redan första dagen. Det kan även vara bra att du tar med dig själva Kallelse till uppropet.

Om du inte har fått något brev från skolan medan andra elever som ska börja på samma skola har fått sina brev, kan det betyda att ditt brev är kommit bort. Men lugnt, det ordnar sig! Du kommer att få hjälp på skolan, bl a får du kopior på de blanketter som du inte ha fått med brevet.

Första dagen brukar du som elev även få allmän information om schema, upplägg närmsta dagarna men också information om vad du kan tänkas behöva köpa.

Behöver du ta kontakt med din gymnasieskola, hittar du kontaktuppgifterna (bl a tel.nr och adress till skolans hemsida) på www.gymnasieguiden.se/gymnasium

Har du någon fråga som en Studie- och yrkesvägledare skulle kunna svara på, kan du ställa den på www.fragasyv.se

Lycka till med gymnasiet!

Eftergymnasial utbildning

För dig som ska studera på yrkeshögskola eller universitet/högskola så är studiematerial inte heller gratis, du får själv inhandla pennor, block och annat som du behöver för att studera. Till skillnad från gymnasiet, där eleverna får läroböcker av sin skola, får du som läser på eftergymnasial nivå köpa även dessa.
Studielitteraturen kan ofta köpas begagnat eller så kan man försöka låna läroböckerna på ett bibliotek, men går inte det och du behöver köpa nya böcker, jämför i så fall priserna på nätet. Det kan bli dyrt om du går och köper alla läroböcker på det närmsta bokhandel.

Hur studieupplägget ser ut det kan variera väldigt beroende på skola och om du läser på campus eller på distans.
Oftast får du information, vanligtvis på mejl från din utbildning om vad du behöver göra innan terminen startar.

Oftast gäller det kursregistrering, om hur du får tillgång till ”mina sidor” samt schema och kurslitteratur.
Du hittar alltid nyttig information på skolans hemsida.

Tips! Börja i tid att hitta din kurslitteratur då en del böcker kan vara svåra att få tag på. Ibland kan du hitta böckerna på blocket.se

 

Kontaktuppgifter till utbildningsanordnare för yrkeshögskoleutbildningar hittar du på www.yhguiden.se och till högskolor/universitet – på www.studera.nu