Alternativt jobbsökande

Alternativt jobbsökande

Idag tillsätts många nya jobb på andra sätt än genom klassiska jobbannonser. Rekommendationer utgör en allt större del av nyanställningarna, och bland flera storföretag inom teknik- och tjänstesektorn är trenden extra tydlig. Flera experter spår att detta kommer fortsätta - så hur ska man göra för att bli rekommenderad till ett jobb?  

Det mest klassiska sättet att söka jobb på, är som bekant att skicka in sitt CV. Detta är alltid en god idé om du ska söka jobb, men du ska samtidigt vara medveten om att det inte är säkert att någon ens hinner titta på ditt CV. Många företag får mängder med ansökningar dagligen, och de hinner helt enkelt inte med att gå igenom alla ansökningar, även om de har flera anställda för detta ändamål. 

När många företag utvärderar sina anställda och de rekryteringsinsatser de gjort, upptäcker de att många av de bästa anställningarna, och som dessutom tar minst tid att handlägga, är rekommendationer som nuvarande anställda ger. Genom att rekommendera en vän ställer man sitt eget ”rykte på spel” i någon mening, och därför skulle åtminstone inte jag rekommendera en vän som jag inte trodde skulle göra ett kanonjobb. Det är nog en förklaring till varför rekommendationer brukar ge bra resultat. 

Detta är alltså numera verklighet bland flera företag. Framförallt rör det sig om större företag, som är kunskapsintensiva, jobbar med tjänster eller ligger i framkant när det gäller teknik. Det kan röra sig om företag som Google, Facebook, banker, juristfirmor, konsultföretag eller teknologiskt specialinriktade företag. Men jag tror att detta kommer smitta av sig än mer på andra yrkesgrupper framöver. Framförallt eftersom det verkar fungera bra idag – det är som sagt billigare att utgå från rekommendationer, samtidigt som det ofta blir minst lika bra.

Hur ska man göra för att bli rekommenderad? 

Jag tror att det kommer bli ännu viktigare framöver att ha ett nätverk av många olika människor. Ta till vara på de kontakter och vänner du får under din skolgång och under dina fritidsaktiviteter. En annan faktor som jag också tror underlättar är att du försöker ha ett jobb redan under skoltiden (sommarjobb, deltidsjobb, eller att du har drivit eget företag). Dels ger detta dig värdefull erfarenhet samtidigt som du får träffa nya människor. Men det är också ett sätt att gardera sig.

Om du inte skulle kunna få ett jobb via kontakter, så kan du ändå hänvisa till din arbetslivserfarenhet. Om du inte har arbetslivserfarenhet och inte har en rekommendation så tror jag att det kommer bli allt svårare att få jobb på framtidens arbetsmarknad. De jobb som tillsätts via konventionella jobbannonser tror jag kommer minska framöver, bland de flesta yrkeskategorierna.