På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

ADHD utredning

ADHD utredning

För några år sedan var ADHD ett relativt ovanligt begrepp. Idag känner de flesta till ADHD. Många barn och vuxna har fått diagnosen och flera känner igen sig i diagnosen.

ADHD väcker många frågor och funderingar. Är det en trend-diagnos? Hur vet man egentligen att man har ADHD eller är du kanske bara rastlös? Vilket stöd kan man få? Hur går utredningen till? 

På metro.se förklarar Georgios Karpathakis på ett väldigt bra sätt i en kort film hur en ADHD utredning går till.

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. ADHD innebär att en del av hjärnan fungerar på ett annat sätt ön hos personer utan ADHD. Det gäller bland annat hjärnfunktionerna som styr uppmärksamhet, impuler och olika reaktioner.
Vanliga symtom vid ADHD är svårigheter med uppmärksamhet, impulskontroll och överaktivitet. ADHD ser olika ut för alla, för en del personer är påverkar ADHD i den utsträckningen att det är svårt att fungera i vardagen. Att fokusera på skoluppgifter och sitta still i ett klassrum kan vara väldigt svårt. Medan andra personer med ADHD lättare kan hantera vardagen så väl som i skolan som på fritiden.
Att ha svårt att fokusera och koncentrera sig behöver inte betyda att man har ADHD. Det krävs flera olika symtom, samtidigt och i en större omfattning.

1177.se finns mer information om ADHD och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.