På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Yrken inom idrott
Spela filmen

Yrken inom idrott

En stor del av den svenska idrottsrörelsen är uppbyggd på ideellt engagemang och det är därför en viktig faktor att ta hänsyn till.

De som vill arbeta inom idrotten behöver förstå dess behov och drivkraft. Därför blir erfarenhet av just ideellt engagemang en viktig pusselbit för att i framtiden livnära sig inom "sportområdet". Pedagogik och ledarskap blir väldigt viktiga att skaffa sig kunskaper inom, för att kunna möta, inspirera och motivera ideell arbetskraft inom idrottsrörelsen.

Många tjänster inom den svenska idrottsrörelsen är anpassade efter både personens kompetens och arbetsplatsens utformning och villkor. Detta påverkar även landets utbildningar som generellt är väldigt breda och anpassade för att täcka in många roller inom idrotten.

Det finns ett stort antal olika idrotts-/sportyrken, ex. kan man arbeta som ansvarig för supporterkontakter i en idrottsklubb, som Idrottschef (Director of Sport) på Riksidrottsförbundet (Swedish Sports Confederation) eller som ledare inom idrotts-, hälso-, fritids- och evenemangssektorerna som sport- eller idrottsmanager, sportchef, klubbchef, tränare, coach, entreprenör, utbildare och/eller idrottsutvecklare.

Runtomkring alla idrottshändelser finns det annars ett stort antal människor som på olika sätt bidrar till att evenemanget ska bli av.
Idrottsanläggningar och arenor kräver kontinuerligt underhåll för att gräsmattor, simbassänger, löparbanor och läktare ska hålla högt kvalitet och det är bl a fastighetsskötare vid idrottsanläggningar, vaktmästare på idrottsarenor, greenkeepers, planskötare och städare som gör arbetsinsatser inom det område. 

I kulisserna bakom varje sporthändelse finns många hårtarbetande människor som sällan eller aldrig syns inför publiken; det är bl a administratörer,marknadsförare, ekonomer och idrottsmassörer som finns i "bakgrunden" men som är helt nödvändiga för att verksamheten ska fungera. 

De mer eller mindre " renodlade idrottsyrken" som vi för närvarande presenterar på Framtid.se är:

Fotbollsdomare

Materaialansvarig i landslaget

PT

Gym-personal

Golfcaddie

Professionell idrottsutövare
Idrottsmassör
Idrottsmedicinare
Idrottslärare
Idrottstränare
Idrottskonsulent
Idrottsvetare
Idrottsscout
Sportvideoanalytiker
Sportkommentator
Sportagent
Dataspelare

Andra yrkesroller inom idrott är bland annat klubbdirektör, sportchef, marknadschef, annons- och marknadsansvarig, tränare/ledare, idrottsdomare* och publikvärd (som på idrottsevenemang ofta är en form av "oavlönat arbete").
Även sportjournalister och andra skribenter, t.ex bloggare som bloggar helt eller delvis om idrott i olika sammanhang - kan också på sätt och vis räknas till "yrken inom idrott".
___________
* Domarutbildningar (för att kunna bli Idrottsdomare) ligger vanligtvis inom ramen för idrottsförbundens (respektive idrott; för fotbollsdomare är det - inom Svenska Fotbollsförbundet) egna utbildningar.

Ett sätt att komma in i idrotts-verksamhet är att bli ungdomstränare. Sedan kan man gå vidare med andra uppdrag som att t.ex arbeta administrativt i idrottsföreningen.

Utbildning

Vilken utibldning som krävs beror i mångt och mycket på vilket av de idrottsyrken som man vill satsa på men det finns t.ex ett program på LNU som heter Coaching och Sport Management, idrottsvetenskapligt program som ev kunde passa som utbildning inför flera av de idrottsyrken. Det krävs idag (maj 2017) endast grundläggande behörighet för att bli behörig till den utbildnignen; därför kan man på gymnasiet läsa på ett valfritt gymnasieprogram. Men det finns kanske ändå en viss "vinning" i att på gymnasiet gå på Ekonomiprogrammet för att få med sig kunskaper och erfarenhet inom ekonomi och marknadsföring som är mycket bra att ha om man vill satsa på yrken inom idrott.

Lilla ordboken
RF - är en förkortning som står för Riksidrottsförbundet.

Visste du att...?
SMSlivräddare
är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.
Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län.
Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %. Källa: smslivraddare.se.

Historiska fakta
Den 6 mars 1988 vann bröderna Örjan och Anders Blomquist Vasaloppet tillsammans, vilket är extremt sällsynt (unikt) då segern i Vasaloppet brukar alltid tilldömas endast en skidåkare. Källa: oppetarkiv.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.