På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Yrken inom grafiska branschen

Yrken inom grafiska branschen

Den grafiska värdekedjan består idag av så mycket mer än bara fysiska produkter. Något som är genomgående är att internet är den gemensamma produktionsplattformen.

Den grafiska produktionstekniken är idag vitt spridd och finns i företag så som offsettryckerier, förpackningstryckerier och etikettryckerier.

De positiva effekterna av teknikutvecklingen, så som personalisering, digital parallellproduktion och teknisk kvalitetshöjning gör att trycksaker fortsatt är relevanta och ett utmärkt val i marknadskommunikationen. Man skapar alltfler nischade trycksaker genom en mer utbredd användning av digitala pressar som ger möjlighet att producera trycksaker som fungerar ihop med digitala plattformar.

I dag jobbar många företag framgångsrikt med djupare kundsamarbeten. Man samarbetar kring hela kampanjer, inklusive crossmedia.

Förpackningar är ett område som utvecklas med större volymer, nya material och produktionsmetoder.

Ett annat utvecklingsområde är storformat med skyltproduktion, där ett teknikskifte från screen till inkjet pågår. Stortavlor på papper har fortfarande fördelar så som låg kostnad; de syns också bättre i solljus och kräver inte el eller nätverk.

Teknikförändringar har stöpt om de grafiska företagen i grunden. Arbetssätt, flöden, processer, yrken och kompetensbehov förnyas. Företagen diversifierar sig och tar sig in på nya områden i värdekedjan så som exempelvis kundklubbar och reklamkampanjer.

Den grafiska industrin omstruktureras för att möta den nya konkurrensen och nya kundbehov. Många företag omformulerar sina affärsidéer och erbjudanden.

Yrken inom grafiska branschen är många - bl a klamrare/falsare.

Yrken inom gratiska branschen, som vi i dagens läge presenterar på www.framtid.se , är bland annat: Färgnyanserare, BiIdbehandlare, Tryckare, Bokbindare, Prepressgrafiker, Grafiker, Orginalare, Digital tryckare, 3D-printgrafiker, Flexotryckare, Offsettryckare, Förpackningsgrafiker och Storbildsproducent samt Efterbehandlare.

Utöver ovanstående finns det på företagen inom den grafiska branschen, precis som på de flesta andra företag, sådana "övergripande yrkesroller" såsom: VD, Administratör, Ekonom, Försäljningschef, Marknadschef, Miljöchef, Produktionschef, Personalansvarig, Projektledare, Säljare, Teknisk chef.

Visste du att...?
Den italienske 1400-talstypografen Aldo Manuizo är mannen bakom det moderna användandet av semikolon och det är till honom tankarna går den 6 februari, som är semikolonets dag.

Länktps

  • hasselbladfoundation.org - om Hasselbladpriset, ett internationellt pris i fotografi som anses världens mest prestigefyllda.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.