På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Ventilationsplåtslagare

Ventilationsplåtslagare

En ventilationsplåtslagare installerar ventilationssystem i byggnader och skapar på så vis ett hälsosamt inomhusklimat.

Ventilationsplåtslagarna ägnar sig åt några av vår tid största utmaningar dvs att förbättra inomhusklimatet samt bygga energieffektiva byggnader. Det kräver avancerad teknik och professionella ventilationsplåtslagare. Jobbet består bland annat av att montera kanaler, fläktar och aggregat, både fabrikstillverkat och egentillverkat i verkstaden samt att sköta underhållet och göra funktionskontroller.

Ventilation är ett område där utvecklingen går mycket fort framåt och möjligheterna för att nischa sig eller bredda sig är mycket stora. Moderna ventilationssystem är högteknologi och omfattar allt från estetik till brandskydd.

Det råder i princip alltid brist på utbildade plåtslagare och montörer inom ventilation, vilket innebär att utbildade ventilationsplåtslagare har mycket goda chanser att få jobb.

Det finns fyra sätt att utbilda sig till ventilationsplåtslagare:

  1. Gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning plåtslageri och kurser som riktar sig mot ventilation. Efter utbildningen följer 2,5 år som lärling.
  2. Om ens gymnasieskola inte har egen plåtslageriutbildning kan man genom praktik i företag och av branschen godkänd utbildare ändå utbilda dig till ventilationsplåtslagare utan att byta skola.
  3. Företagslärlingar blir anställda och utbildas dels på företaget och dels på branschskolan PVT i Katrineholm. Denna utbildningsform tar 4 år.
  4. Arbetsförmedlingen har upphandlat en 40-veckors plåtslageriutbildning av PVT. Efter utbildningen följer 1,5 år-2,5 år som lärling, beroende på tidigare yrkeserfarenheter.

 

För samtliga utbildningsvägar måste man klara ett examensprov för att få sitt yrkesbevis.

Utöver att ta ett yrkesbevis kan man även bli certifierad ventilationsmontör.

Länktips

13 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.