På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Vårdare inom funktionsnedsättning

Vårdare inom funktionsnedsättning

Vårdare inom arbete med funktionsnedsättningar - är en "hjälpmotor" i det dagliga livet för personer som har någon form av funktionsnedsättning. Så kan man beskriva vårdarens roll. Vårdare inom funktionsnedsättning kan också kallas för habiliteringsassistent, men arbetsuppgifter kan skilja sig åt.

I yrket arbetar man oftast med vuxna personer som har olika typer av funktionsnedsättningar. Men man kan också arbeta med barn och ungdomar med funktionsnedsättning.

Arbetet är omväxlande och ansvarsfullt, och brukarens behov styr arbetsdagen. 

Under dagen är brukarna vanligtvis på sin dagliga verksamhet, och kommer hem igen framåt eftermiddagen. Då lagar man kanske middag, städar eller tvättar tillsammans med brukaren. Brukaren är hela tiden med i arbetet, och en viktig del av arbetsuppgiften är att stimulera honom eller henne att göra så mycket som möjligt själv, och att utveckla sina förmågor.

Många personer med funktionsnedsättning har en aktiv fritid man hjälper brukaren att tillgodogöra sig aktiviteterna på bästa sätt. Det är dock inte alla som har en aktiv fritid och en viktig arbetsuppgift kan då istället vara att motivera och stödja personen i detta.

Vissa brukare klarar mycket själva och behöver i första hand stöd i form av muntlig vägledning och motivation, medan andra kan ha stort behov av stöd och hjälp i alla situationer. Det är vanligt att det förekommer flera olika funktionsnedsättningar samtidigt, exempelvis rörelsehinder, synhinder eller epilepsi.

Ofta är arbetet organiserat så att man är stödperson åt en särskild brukare i boendet. Det innebär ett ansvar för att samordna kontakterna mellan brukaren, hans eller hennes närstående, företrädare/gode man och andra aktörer, till exempel sjukvården. Vårdaren har ett ansvar att löpande rapportera om man ser någon förändring i situationen för brukaren eller om det har hänt något speciellt i brukarens liv.

Utbildning

Lämplig utbildning finns, i första hand, inom det treåriga Vård- och omsorgsprogrammet i gymnasieskolan eller Barn- och fritidsprogrammets, inriktning socialt arbete. Många skolor ger möjlighet att välja inriktning mot att arbeta med personer med funktionsnedsättning.

Personer med lång erfarenhet från andra yrkesområden kan vara efterfrågade, eftersom en bra personalgrupp är en mix mellan olika kompetenser. Detta yrket är ett icke-reglerat yrke och arbetsgivare får därför anställa den som anses passa bäst lämpad.

Arbetsplats

Arbetsplatsen är vanligen en grupp- eller servicebostad, där brukarna har egna lägenheter. Arbetet utförs i brukarens hem. Dessutom finns en gemensam lägenhet som personal och brukare delar på. Där sker både administration och gemensamma aktiviteter.

Gruppbostaden är oftast bemannad dygnet runt. Arbetsuppgifterna kan vara hjälp/stöd/vägledning kring personlig hygien, måltider, medicinintag, städning och samhällskontakter. Många brukare behöver stöd och hjälp att kommunicera, exempelvis genom olika former av AKK (alternativ och kompletterande kommunikation).

Arbetstiderna varierar beroende på vilken verksamhet man arbetar inom. Daglig verksamhet innebär oftast dagtid, men att arbeta hemma hos brukaren eller på ett korttidshem för barn kan innebära både kvälls-, natt- och jourtjänstgöring.

Visste du att...?

... experter på området inom ADHD tror att det finns 1-2 barn i varje skolklass som har ADHD. Diagnosen ADHD brukar ställas efter en utredning, som påbörjas endast om personen och/eller personens omgivning upplever viss problematik pga anad ADHD.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

475 Lediga jobb

Stödpedagog - inom LSS

Arbetsgivare / Ort: Bengtsfors kommun / Bengtsfors
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-10-20
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Språk
Krav
  • Svenska

Om jobbet

Det här är vi

På LSS-enheten bidrar vi till att ge andra människor ett bra liv, vad kan vara viktigare? Inom vår verksamhet finns gruppbostäder som är bemannade dygnet runt, en del av våra brukare bor hemma och har då istället personlig assistans i hemmet. Vi har även korttidsplatser där vi tar emot både barn och vuxna samt dagliga verksamheter där våra brukare har sitt arbete. Vårt mål är att personer med funktionsnedsättning ska ha möjlighet att leva som andra i enlighet med lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Ditt jobb är viktigt

Som stödpedagog ingår du i det direkta vardagsarbetet men med särskilt ansvar för vissa verksamhetsövergripande områden. Du kommer ha ansvar för social dokumentation, pedagogiskt utvecklingsarbete på individ- och gruppnivå, värdegrundsfrågor samt verksamhetens systematiska kvalitetsledningsarbete.

Det här är du

Det är viktigt att du är intresserad av utvecklingsfrågor och är en ansvarstagande person som kan arbeta både självständigt och i grupp. Som stödpedagog behöver du ha lätt för att skapa förtroende hos brukare, medarbetare, företrädare och närstående. Du ska också kunna ta ansvar för ditt eget lärande och utveckling. Det är meriterande om du har tidigare erfarenhet av arbete inom yrkesområdet. Stor vikt läggs vid din förmåga att omsätta teoretisk kunskap till praktik i yrkesutövandet, din förmåga att inspirera och entusiasmera andra för att gemensamt nå uppsatta mål samt din förmåga att samverka både inom och utanför verksamheten. Kunskap och erfarenhet kring alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) är meriterande. Välkommen med din ansökan!

Kompetenskrav

  • Barn- och fritidsprogrammet eller omvårdnadsprogrammet med inriktning funktionsnedsättning (och/eller socialt arbete, pedagogiskt arbete). Minst ett års eftergymnasial utbildning på yrkeshögskola om minst 200 yrkeshögskolepoäng eller minst 60 högskolepoäng med inriktning mot verksamhetsområdet.
  • Gymnasieutbildning, Högskoleutbildning som är relevant för jobbet, Annan utbildning
  • Yrkeshögskola


Vi gillar olika!

Våra medarbetares varierande erfarenheter, kompetenser och perspektiv ger oss möjlighet att utvecklas. Vi eftersträvar jämn könsfördelning och personer med olika etnisk och kulturell bakgrund på våra arbetsplatser och välkomnar en mångfald av sökande.

Anställningsvillkor

Anställningsvillkor: Tillsvidare

Sysselsättningsgrad: 100 procent

Tillträde: Snarast eller efter överenskommelse

Lön: Individuell lönesättning tillämpas. Ange löneanspråk i ansökan.

Anställning kommer att ske under förutsättning att erforderliga beslut fattas.

OBS! Före erbjudande om anställning ska ett godtagbart utdrag ur polisens belastningsregister uppvisas.

Om ansökan

Observera att vi inte tar emot ansökningar via e-post eller brev. Vi tillämpar löpande urval.

Vi undanber oss alla erbjudanden om annonsering och rekryteringshjälp i samband med denna annons.

Offentlig handling

Observera att vi som kommun omfattas av offentlighetsprincipen. Det innebär att ansökningshandlingar är offentliga och lämnas ut vid begäran.

Arbetsgivare
Bengtsfors kommun
Majbergsvägen
66621 Bengtsfors
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Stödassistent till boende och personlig assistans

Arbetsgivare / Ort: Grästorps kommun
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-10-08
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Stödassistent

Om jobbet
Välkommen till Grästorp, vackert beläget söder om Vänern och mitt i Västra Götaland. Här bor ca 5 700 invånare och vi är ca 500 medledare som arbetar i Grästorps kommun. Vi har gjort tydliga val där vi väljer att välkomna förändring och ta tillvara på möjligheterna i tron på en ljus framtid. Med fem noga utvalda principer utgörs vårt DNA som vi lever varje dag för att framtidssäkra vår välfärd. Vi tänker helhet, innovation, digitalisering, värdskap och medledarskap i allt vi gör – Grästorp 5.0. Beskrivning Är du en person som älskar människor och brinner för att möjliggöra för andra individer att få ett självständigt liv och en fungerande vardag? Får du dessutom energi av nya utmaningar i ett flexibelt arbete med ständigt lärande? Då är det mycket sannolikt att du skulle trivas tillsammans med oss i Grästorps kommun och att den här tjänsten är någonting för dig! Arbetet som stödassistent på vårt gruppboende och korttidsboende är ett flexibelt arbete som innebär att du har förmånen att arbeta i flera arbetsgrupper. Inledningsvis kommer arbetstiderna på helgen i huvudsak fördelas på ett gruppboende och ett korttidsboende. Tjänstgöringen på vardagar kommer att variera där du förflyttar dig mellan olika enheter och grupper inom hela LSS-området som även innefattar personlig assistans. Arbetsuppgifter Som stödassistent består det ordinarie arbetet i att utifrån genomförandeplaner ge boende och brukare det stöd de efterfrågar och behöver. Vi arbetar utifrån ett helhetsperspektiv för att hjälpa den enskilde att få en så hög livskvalitet och självständighet som möjligt. Inom social verksamhet samarbetar vi med andra verksamheter och instanser som boende och brukare har kontakt med. I arbetsuppgifterna ingår kontakt med anhöriga samt löpande dokumentation och kommunikation med ansvar för genomförandeplaner. Arbetsgruppen arbetar pedagogiskt och på ett strukturerat och tydliggörande sätt med tålamod och lyhördhet där vi engagerar, motiverar och vägleder våra boende och brukare. Huvudsyftet i vår roll är att var och en utifrån sina möjligheter, tryggt ska kunna hantera sin vardag med bibehållen integritet och kunna leva ett självständigt liv i en allt mer digitaliserad omvärld. I Grästorps kommun har alla medledare även fem uppgifter: - att utföra det ordinarie arbetet - att utveckla det ordinarie arbetet - att utveckla sig själv - att utveckla sitt team - att utveckla sin chef Vem är du? Som person är du trygg i dig själv, flexibel och lyhörd för andra människors uttalade och outtalade behov. Meriterande om du har erfarenhet av lågaffektivt bemötande med god förmåga att kunna omsätta den kunskapen i det praktiska arbetet med den enskilda individen. Vi söker dig med:  - vård- och omsorgsutbildning med inriktning mot funktionshinder eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer likvärdig - tidigare erfarenhet av arbete med personer med funktionshinder - datorvana då social dokumentation och annan administration ingår i arbetsuppgifterna - goda kunskaper i svenska språket, både i tal och skrift då arbetet kräver mycket dokumentation samt kommunikation och kontakter med anhöriga samt andra funktioner  - b-körkort för manuell växellåda  I denna rekrytering lägger vi stor vikt vid personlig lämplighet.  Information Med hänvisning till gällande lagar om registerkontroll måste den som erbjuds denna tjänst uppvisa utdrag ur belastningsregistret innan anställningsavtal kan upprättas.  Urvalsprocessen och intervjuer sker löpande under ansökningsperioden. Grästorps kommun är en rökfri arbetsplats med rökfri arbetstid.  Övrigt För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen och förenkla kommunikationen med våra sökande ber vi dig skicka in din ansökan digitalt och inte via e-post eller pappersformat. Vi undanber oss alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annons.
Arbetsgivare
Grästorps kommun
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Stödbiträde - Stödassistent, sommarvikarier

Arbetsgivare / Ort: Attendo Sverige AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 11 dagar - 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-05-10
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Välkommen till en värderingsstyrd organisation Trollgårdsgatans gruppboende är verksamhet som riktar sig mot personer som har behov av LSS-insatser. Boendet ligger naturskönt med närhet till allmänna kommunikationsmedel. Beskrivning av tjänsten Vi arbetar med engagemang i allt kring våra kunder, du som söker är ytterst ansvarstagande och har ett genuint intresse för målgruppen. Du stöttar, motiverar och uppmuntrar personerna du arbetar med och hjälper dem till goda och självständiga liv. Tillsammans gör ni praktiska saker i vardagen som ex att träna på vardagliga ting. Du är relationsskapande och har god förmåga att etablera kontakt med människor i en utsatt situation. Du är lugn, stabil och kan hålla ett realistiskt perspektiv på situationer som uppkommer i det dagliga arbetet. Du har en problemlösande analysförmåga, du arbetar bra med komplexa frågor och kan snabbt analysera situationer och fatta beslut. Du har en god samarbetsförmåga och relaterar till andra på ett lyhört sätt samt trivs med att samverka med andra professioner, ständigt med individen i fokus. Du vill arbeta på en arbetsplats där du tillsammans med ditt team kan göra skillnad och ert engagemang uppskattas. Du trivs med att skapa goda relationer med brukare och vill skapa värde för dem och deras anhöriga. Du skulle beskriva dig själv som en serviceinriktad och ansvarsfull person som brinner för att göra skillnad. - Stödja brukare efter behov, önskemål och förmåga - Tillsammans med kunden planera fritid och betydelsefulla mål för kunden som kan öka dess självständighet och tillit till sin egen förmåga - Nära samarbete med externa kontakter såsom godemän, anhöriga, daglig verksamhet, habilitering, kommunens SSK och rehabpersonal etc. Meriterande - Vi ser helst att du har en avslutad och godkänd undersköterskeutbildning. Annan erfarenhet och/eller utbildning kan dock också vara relevant. - Kunskap kring tydliggörande pedagogik, alternativ kommunikation, hälsa och friskvård och kognitivt stöd. - Kunskap och arbetslivserfarenhet av lågaffektivt bemötande som metod. - Utbildning i evidensbaserad pedagogik. - Vi värderar särskilt om du har goda kunskaper i att uttrycka dig i tal och skrift. - Dokumentationsvana Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. Du har erfarenhet av målgruppen. Körkort B (är inget krav men dock önskvärt). Stämmer beskrivningen in på dig? Sök redan idag! Om Attendo Attendo är ett av Sveriges ledande vård- och omsorgsföretag med 24 000 medarbetare. Mångfald värderas högt, vårt arbete ska stärka individen och vi arbetar för att ge utmärkt service både till våra kunder och kollegor. Attendo verkar i en platt organisation och är en trygg arbetsgivare, med kollektivavtal, avtalsförsäkringar och det finns stora möjligheter att göra karriär. Vi går igenom ansökningarna löpande. Låt oss tillsammans utveckla framtidens viktigaste bransch!
Arbetsgivare
Attendo Sverige AB
Hemsida: https://www.attendo.se/
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Teckenspråkskunnig boendestödjare till Bjällbovägen

Arbetsgivare / Ort: Örebro kommun
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-10-20
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Vårdare/Arbetshandledare/Boendestödjare

Om jobbet
Vi på Bjällbovägen 7 söker nu en engagerad och tvåspråkig boendestödjare som vill vara med och stödja våra servicemottagare i vardagen på ett strukturerat och målinriktat sätt.  Om tjänsten På Bjällbovägen 7 bor servicemottagare i egna lägenheter med gemensamma utrymmen så som kök och tv-rum. Du förväntas vara delaktig i verksamhetens planering, genomförande, utvärdering och utveckling. Socialt samspel och kommunikation genomsyrar verksamhetens arbete och kräver att du är flexibel och har god samarbetsförmåga med ansvarig chef, boendepedagog, kollegor, ansvarig sjuksköterska, anhöriga, dagligverksamhet och andra intressenter. Du kommer att ge stöd och service åt servicemottagarna i det dagliga livet. För att tillförsäkra servicemottagarna goda levnadsvillkor arbetar vi utifrån ett visuellt, strukturerat arbetssätt (VISA) Det är därför viktigt att du har en god människosyn som bidrar till den enskildes personliga utveckling, delaktighet och möjlighet att påverka sin livssituation. Huvudsakliga arbetsuppgifter • motivera servicemottagarna till att ta emot stöd och att utföra olika aktiviteter både inomhus och utomhus • samverka med servicemottagarnas nätverk och sätta deras behov i centrum • arbeta utifrån ett strukturerat arbetssätt och följa individuella genomförandeplaner • anpassa verksamheten efter den enskilde servicemottagaren och efter gruppen • utföra arbetsuppgifter utifrån delegation såsom medicinska, rehabiliterande och habiliterande insatser samt läkemedelshantering • utföra uppgifter som t.ex. matlagning, städning, tvätt, inköp m.m. • dokumentera regelbundet i verksamhetens dokumentationssystem Kompetenskrav • omvårdnadsutbildning på gymnasienivå, alternativt barn- och fritidsprogrammet med inriktning socialt arbete • behärskar svenskt teckenspråk och svenska språket på ett sätt så att du kan kommunicera med servicemottagarna på teckenspråk och med övrig personal och anhöriga på talad svenska • dokumenterad erfarenhet av arbete med personer med funktionsvariationer För att du ska vara tvåspråkig krävs att du kan använda svenska språket och svenskt teckenspråk separat i skilda situationer, att du kan växla mellan språken i ett gemensamt sammanhang och att du har en känsla för när det ena respektive det andra språket bör användas. Du har god datavana då arbetet innefattar social dokumentation. Du kan skriftligt dokumentera det som verksamheten kräver. Vi söker dig som har en god samarbetsförmåga, är flexibel och intresserad av att arbeta med människor. Du är en trygg, stabil, pålitlig person och har förmåga att hantera stressfulla situationer på ett strukturerat sätt. Som person är du initiativtagande, sätter igång aktiviteter och kan komma med idéer och nya angreppssätt i arbetsrelaterade frågor. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. Meriterande • erfarenhet av lågaffektivt bemötande  • erfarenhet av att arbeta med personer med autism • erfarenhet av att arbeta med tydliggörande pedagogik, VISA eller likande • B-körkort för manuell växellåda • kunskap/erfarenhet av social dokumentation Om arbetsplatsen Bjällbovägen 7 är en gruppbostad i Örebro där det bor 6 servicemottagare. Läs mer om hur det är att jobba inom förvaltningen för sociala insatser HÄR. Förvaltningen för sociala insatser i Örebro kommun ger stöd och service till personer med fysiska och psykiska funktionshinder enligt lagen om stöd och service (LSS) och Socialtjänstlagen (SoL). Omfattning och tillträde Anställningsform: tillsvidareanställning Sysselsättningsgrad: 100% Tillträde: enligt överenskommelse Antal tjänster: 1 Arbetstiden: schemalagd dag/kväll/helg Övrig information Läs mer om hur det är att jobba i Örebro kommun på orebro.se/jobb. Intervjuer kommer att ske digitalt. På orebro.se/jobb/digitalaintervjuer kan du läsa mer om våra digitala intervjuer och hur du kan förbereda dig. Ansökan Förlängd annonsering. Sista ansökningsdag är 27 oktober. Välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
Örebro kommun
Hemsida: http://www.orebro.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Vårdare till Södermalms NPF

Arbetsgivare / Ort: Stockholms kommun
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-10-13
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Vårdare/Arbetshandledare/Boendestödjare

Om jobbet
Stockholm växer som aldrig förr. Våra ambitioner är höga. Nu söker vi dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm. Arbetsplatsbeskrivning Södermalms neuropsykiatriska servicebostäder är en del av Sociala avdelningens utförarenhet. Den leds av en biträdande enhetschef och två gruppledare på 50%, och totalt finns tolv boendestödjare anställda. Uppdraget är att ge stöd till vuxna som har en neuropsykiatrisk diagnos med LSS beslut. Arbetet präglas av respekt för individens egna kunskaper om sina möjligheter och begräsningar. Kunskap och evidensbaserade metoder används så långt det är möjligt. Det övergripande målet för verksamheten är att individen har en fungerande och hållbar boendesituation och lever ett så självständigt liv som möjligt. Verksamheten grundas på respekt, trygghet och delaktighet. Arbetsbeskrivning I arbetet ingår allt i ett hem förekommande aktiviteter, vi erbjuder brukarna stöd i deras dagliga liv utifrån deras önskemål och behov. Vi arbetar utifrån brukarnas hem och ledsagar i deras fritidsaktiviteter. Vi har ett ständigt pågående arbete med att öka brukarnas inflytande och makt över det stöd och den service som vi erbjuder. Stödet utformas tillsammans med brukaren och utgår från dennes egna förmågor. I arbetet ingår att vara stödperson till en eller flera brukare. Som stödperson har du ansvar för att planera, dokumentera och följa upp insatserna. Du får möjlighet att arbeta i en verksamhet som präglas av en hög kvalité och god arbetsmiljö. Kvalifikationer Vi söker dig som har grundläggande utbildning på gymnasienivå där kunskaper om utvecklingsstörning, autism och andra funktionsvariationer ingår, samt väldokumenterad erfarenhet av liknande arbete. Exempel på lämplig utbildning är: Gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram med fördjupning funktionsnedsättning, GPU/PPU, mentalskötare, socialpedagog med kompletterande kunskaper om psykisk utvecklingsstörning och autism spektumsyndrom eller annan likvärdig utbildning. Utbildningarna ska vara väl dokumenterade. Det är viktigt att du kan anpassa dig efter individens behov. Kan arbeta både i grupp och enskilt. Samt att du har ett professionellt bemötande, du är flexibel men ändå strukturerad. God samarbetsförmåga och bra på kommunikation. Övrigt Schemalagd arbetstid med jourtjänstgöring och arbete varannan helg. Körkort är önskvärt. Goda friskvårdsmöjligheter - Förvaltningen har ett aktivt friskvårdsarbete samt en friskvårdstimme/vecka, möjlighet att köpa mycket förmånligt årskort till Stockholms stads simhallar inkl. gym. Vi ser mångfald som berikande och välkomnar alla sökande oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning och ålder. Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.
Arbetsgivare
Stockholms kommun
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.