På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Vårdadministratör/ Medicinsk sekreterare
Spela filmen

Vårdadministratör/ Medicinsk sekreterare

Att vara noggrann och ha intresse för språk är viktigt för den medicinska sekreteraren som bland annat skriver patientjournalerna inom hälso- och sjukvården. Servicekänsla och intresse för människor är egenskaper man bör ha för att passa som medicinsk sekreterare.

Medicinska sekreterare kan ha varierande arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvård vid sjukhus, vårdcentraler och inom företagshälsovård. Även på privata mottagningar, inom läkemedelsindustrin och vid medicinska forskningsinstitutioner finns det "läkarsekreterare".

Olika arbetstitlar
Det förekommer att man kallas för medicinsk sekreterare eller vårdadministrativsekreterare, eller för sektionsassistent/läkarsekreterare.

Att föra protokoll vid möten och konferenser kan ingå i arbetet liksom administrativa uppgifter, till exempel arbete med statistik, budget och med personalrapportering.

En arbetsuppgift för medicinska sekreterare som arbetar inom slutenvården är att tillsammans med läkaren klassificera diagnoserna rätt enligt DRG (Diagnos Relaterade Grupper) . Att arbeta med detta kräver vidareutbildning och blir allt vanligare eftersom ersättningen enheten får för behandlingen av patienten baseras på detta.

Utbildning

Ett flertal yrkeshögskoleutbildningar finns på olika platser i landet under benämningar som sekreterare inom hälso- och sjukvård, medicinsk dokumentation eller vårdadministration.
Relevanta utbildningar kan även finnas inom andra utbildningsformer, som t.ex akademiska utbildnignar på högskolor/universitet - se Exempel på en sådan akademisk utbildning på Umeå Universitet.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen bedömer att det blir liten konkurrens om jobben som medicinsk sekreterare under det närmaste året. De flesta nyutbildade går direkt ut i arbete. Besparingar inom en del landsting kan dock påverka arbetsmarknaden negativt. Arbetslösheten bland Kontorssekreterare, läkarsekreterare m.fl. är mycket lägre än den genomsnittliga arbetslösheten i Sverige.

Övrigt

Det här yrket är i Sverige mycket kvinnodominerat: ca 98 % av yrkesverksamma är kvinnor (uppgift från SCB från mars 2017).

Andra arbetstitlar för Vårdadministratör/Med.sekreterare som förekommer, är bland annat:
Hälso-och sjukvårdssekreterare;
Läkarsekreterare (användes ofta "förr i tiden");
Vård- och/eller klinikadministratör - inom offentlig eller privat sektor.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.