På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Uniformsyrken

Uniformsyrken

De så kallade "Uniformsyrken" är bl a yrken inom Kriminalvården: ex. kriminalvårdare; och inom andra arbetsmarknadsområden, exempelvis följande yrken: brandman, deltidsbrandman, kutsbevakningstjänsteman, väktare, polis, militär, personal inom tull ("tullare")och räddningstjänst. Även ambulanspersonal räknas vanligtivis till "uniformsyrken": var god se yrkespresentationerna Ambulanssjuksköterska och Ambulanssjukvårdare.

Försvarsmakten har ganska stora rekryteringsbehov och de söker såväl militär personal som civil sådan. Till exempel efterfrågas mekaniker, lastbilschaufförer och sjuksköterskor för anställning inom FM, försvarsmakten.

Utbildning

Vilken utbildning som krävs beror på vilket yrke man är intresserad av. Men på gymnasiet kan det på Samhällsvetenskapsprogrammet (SA), ofta på inriktningen Beteendevetenskap, profil Uniformsyrken finnas, där det ges en bra förberedande grundläggande utbildning inför ett antal "uniformsyrken". Även på Barn- och fritidsprogrammet, i första hand på inriktningen Socialt arbete kan speciella profiler finnas som passar extrabra inför den kommande karriären inom ett av de så kallade "uniformsyrken".

Ny utbildning
GRiB - är en ny utbildning (från 2018) för räddningstjänstpersonal i beredskap.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.