På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Teknisk specialist- trafikverket

Teknisk specialist- trafikverket

Yrkesbeskrivning

Arbetet som teknisk specialist inom verksamhetsområdet Underhåll på trafikverket arbetar man med att utveckla krav- och underhållsstrategier för järnvägsspåren. Jobbet handlar mycket om hur man sätter in rätt underhållsåtgärder. Man gör mätningar av alla spår, till exempel hur spårläget är, om ytan på rälsen är i bra skick och om det finns tillräckligt medballast på spåret. Mätresultaten läggs sedan in i dataprogrammet OPTRAM. Arbetsuppgiften är att sköta programmet och hjälpa användarna så att de på ett enkelt sätt kan göra de smartaste åtgärderna baserat på dessa mätningar Undersökningar görs ibland ute i spåret, men huvuduppgifter sköter man kontorsmiljö. Yrket innebär en hel del samarbete mellan olika yrkesroller, man har kontakt med leverantörer, entreprenörer och användare och stämmer av hur de tycker att mätningarna fungerar.

Kvalifikationer

För att arbeta som teknisk specialist bör du vara analytisk, noggrann, systematisk och strukturerad. Det är också viktigt att vara bra på att ta kontakt med andra människor. Som teknisk specialist bör du ha gått en ingenjörsutbildning, men yrkeserfarenhet från tekniska yrken är också meriterande för att praktiskt kunna tillämpa metoder och arbetsformer.

Rekommenderad bakgrund
Högskola med inriktning IT 180 hp (120 p) t.ex. inriktning GIS/IT/ITS/Transport
systemvetare, dataingenjör eller motsvarande kunskap.

Erfarenhet
Relevant arbetslivserfarenhet ca 3-4 år inom området.

Viktiga egenskaper för att lyckas
Självständig, social, analytisk, noggrann, systematisk och strukturerad.

Visste du att...?
Det finns på de svenska vägarna (uppgift från februari 2018) ca 1600 trafik-kameror (övervaknings/fartkameror) utplacerade - på de "stora" vägar, som ägs av Vägverket.

Läs mer på:
teknikforetagen.se/globalassets/i-debatten/publikationer/kompetensforsorjning/- Att få ännu fler att välja teknik-En-guide-till-ungas-intresse-for-teknikutbildningar

www.trafikverket.se

Visa mer
Visa mindre

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.