På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Surrogatmamma

Surrogatmamma

Detta yke finns inte i Sverige (uppgift från april 2018). Men surrogatmammor (som yrke) finns utomlands. Till engelska kan denna yrkestiteln översättas på olika sätt, ex. "carrier" (bärare, hon som "bär").

Surrogat-förmedlingar hjälper ofrivilligt barnlösa att kunna bli föräldrar.
Surrogat-förmedlingar förmedlar tjänsterna som kan inkludera olika alternativ och "paketlösningar".

Vad är en "surrogatmamma"?
Det är en kvinna som bär och föder barn åt någon annan. Barnet/barnen tillhör (oftast) genetiskt andra personer, då en annan kvinnas ägg har befruktats och sedan planterats in, detta kallas IVF. Men det finns också en variant på surrogatmödrarskap när surrogatmamman är samtidigt också en äggdonator (på så sätt behöver inte hennes ägg plockas ut, vilket är mer medicinskt säkert och kostnadseffektivt). Exempelvis finns det kvinnor som har fött upp till sju stycken barn som är deras biologiska barn, men barnen skapades med inseminering - så att barnet blir mannens biologiske barn (mannen som ingår i föräldraparet som blir barnets/barnens föräldrar). 

Kvinnor i de länder där surrogatmödrarskap är tillåtet, anmäler sig frivilligt till register (i alla fall så är det tänkt). Surrogatmamman vet under hela sin graviditet om att hon bär barnet/barnen åt någon annan.

Vem kan bli en surrogatmamma?
Surrogatmammorna bör ha ett godkänt medicinskt tillstånd utan några sjukdomar. De bör också, sedan tidigare, redan ha fött barn för att man ska kunna säkerställa att dessa kvinnor redan har gått igenom minst en okomplicerad graviditeter.

Hur kompenseras surrogatmammorna ekonomiskt?
Det vanligaste är att de får all vård och alla omkostnader betalda samt får kompensation för inkomstbortfall.
De flesta länder har regler om att surrogatmammor inte ska kunna tjäna pengar på sin verksamhet. Men det finns också länder som tillåter att tjäna pengar på sitt "jobb som surrogatmamma".

Surrogatmammorna tar risker - alla de risker som innebär att vara gravid och föda.
Vad "vinner" en kvinna på att föda barn åt någon annan, om hon ej får betald? Många kvinnor gör det för att de vill hjälpa någon annan att bli förälder; det finns också fall då kvinnor tycker om att bli gravida (de mår mycket bra under sina graviditeter som brukar fortlöpa utan några komplikationer); innan och under graviditeten får surrogatmamman mycket noggranna medicinska kontroller - hon får alltså en fullständig hälsogenomgång (gratis).

Surrogat-förmedlingarna hjälper till med kontakter med myndigheter, med juridisk hjälp och den dokumentation som krävs för en smidig och säker hantering av hela processen.

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.