På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Spion

Spion

Spion är en person som agerar under "täckmantel" (på engelska "under cover") och ofta utger sig för att vara någon annan - för att ha möjlighet att komma åt uppgifter om brottslighet eller åt försvarets hemligheter. 

Både försvarsmakter och säkerhetspoliser och även hela länder/stater använder sig av spioner.

Man måste ha tålamod, vara försiktig och beräknande samt modig person, för att arbete som spion är ofta förknippat med stora faror: det finns alltid risk att bli upptäckt.

Agerar man under täckmantel i kriminela kretsar eller för säkerhetspolisens/försvarsmaktens räkning i ett land som har legaliserat dödsstraff - riskerar man som spion att mista livet.

Språkkunskaper är mycket viktiga - i första hand i engelska och/eller i det språket som talas i det "aktuella landet". Att kunna köra olika typer av fordon är en stor merit. Att ha kunskaper inom diverse olika ämnen, dvs ha bred allmän kompletens, kan vara avgörande för möjlighet att lyckas som spion.

Du som intresserad av detta yrke kan finna mer intressant för dig information även i andra yrkespresentationer, ex. Säkerhetspolis.

Utbildning

Spioner kan ha diverse olika utbildningsbakgrund, t.ex kan de i grunden vara utbildade poliser. Se därför avsnitt "utbildning" i t.ex yrkespresentationen Polis. Dock kan de även ha andra utbildningsbakgrunder, exempelvis inom FM, försvarsmakten.
Se exempel på en relevant kurs på Lunds universitet: lu.se/Underrättelseanalys

Lilla ordboken

Persona non grata - en latinsk fras som syftar på en person som inte är välkommen. I den formella diplomatiska mening, får status som persona non grata appliceras på en diplomat, eller en medlem av den diplomatiska personalen som bryter mot reglerna för det land där hen är på besök eller om hen blir misstänkt för spioneri. En person som är diplomat har, som regel, diplomatisk immunitet mot lagarna i landet. Men om personen bryter mot landets lagar, kan hen förklaras persona non grata och utvisas från landet.

Visste du att...?

Semper Occultus - är latin för "alltid hemligt" och är motto (slogan) för Secret Intelligence Service, SIS (ursprungligen Military Intelligence Section 6, MI6) som är Storbritanniens underrättelsetjänst för inhämtning av information i utlandet.

Länktips

  • un.org - International Mine Awareness Day, 4 april
  • spymuseum.org - Spionmuseum i Washington DC, som öppnade i juli 2002
  • havkom.se - Statens haverikommision (SHK), en myndighet under Justitiedepartementet, som har till uppgift att från säkerhetssynpunkt utreda alla typer av allvarliga civila & militära olyckor & tillbud, oavsett om de inträffar till lands, till sjöss eller i luften
  • lu.se/underrättelseanalys - en kurs á 30 hp på Lunds Universitet
  • Krisinformation från svenska myndigheter - krisinformation.se
  • stoldskyddsforeningen.se
Visa mer
Visa mindre

7 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.