På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Sherpa

Sherpa

Sherpa är en bergsguide. Hen arbetar i en av världens tuffaste miljöer där kunskap, erfarenhet och rätt utrustning (inklusive rätt sort kläder) kan ofta utgöra skillnaden mellan liv och död för både sherpan och de bergsklättrare som hen guidar i bergsmiljön. 

Sherpa tar människor upp på och ner från olika berg och bergmassiv, bland annat till världens högsta och mest utmanande toppar – däribland Mount Everest som är jordens högsta berg och är 8 848 meter över havet. Mount Everest ligger på gränsen mellan Nepal och Tibet i bergskedjan Himalaya. I Nepal kallas berget "Himmelens huvud" och på tibetanska språket kallas det för "Universums moder".

Sherpa kan också delta i byggandet av klätter-led och underhåll av bergs-led och stigar.

Utbildning

Vilken utbildning som en sherpa har varierar kraftigt från ett land till ett annat, beroende på vilken lagstiftning som gäller i det aktuella landet. Det finns exempel på att en sherpa kan vara i princip helt självlärd, utan att ha någon formell utbildning, över huvudet taget.

Se gärna information om fler yrken: yrken inom Naturbruk och inom Turism, ex. Agent inkommande turism, Turistchef och Turistinformatör.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.