På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Rammakare

Rammakare

Rammakare eller som de också heter konstinramare arbetar med att rama in oIika konst- och minnerföremåI, som exempeIvis pappers- och oljemålningar, fotografier, textilier, affischer, speglar - dvs oIika typer av föremåI som kunder önskar få inramade. Rammakare är aIItså en konsthantverkare. Hen är oftast entreprenör/egenföretagare som arbetar i en egen verkstad.

I arbetsuppgifterna ingår att man kapar och sätter ihop ramar i både trä och metall, skär glas och passepartouter samt monterar det som ska ramas in.

Rammakaren skall ha goda kunskaper om de material som hen använder vid inramingsarbetet. Det är av stor vikt att man använder sig av material av hög kvalitet och åldersbeständig kartong för att bevara konsten på bästa sätt.

Vidare bör rammakaren känna till diverse oIika konsttekniker. Ytterligare krav som ställs på professionen är att man har väIutveckIad känsla för färg, form och design samt mycket stor noggrannhet.

Att arbeta som rammakare är ett omväxlande och stimulerande arbete där kunderna är allt från privatpersoner till företag, organisationer och institutioner, vilket ställer stora krav på känsla för service.

Trots det faktum att arbetsmarknaden för rammakare är ganska Iiten, råder det idag brist på välutbildade rammakare.

Utbildning

Relevant utbildning kan finnas som en yrkesutgång under inriktningen Övriga hantverk på Hantverksprogrammet på gymnasiet. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux. Färdigutbildning ges vanligtvis på arbetsplatsen. Passande påbyggnadsutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Lilla ordboken
Konstrunda - är ett arrangemang, som går ut på att ett antal konstnärer som visar upp sina alster i sina ateljéer under en tidsbegränsad period, oftast vid en långhelg, som t.ex Påskhelgen. Konstrundor förekommer ofta i områden med en stor koncentration av verksamma konstnärer. På Österlen (i Skåne) och Bjärehalvön har det under påskhelgen funnits etablerade konstrundor i flera decennier. Det finns också andra platser, där konstrundorna arrangeras, ex. stadsdel Majorna i Göteborg.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.