På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Prostetiker

Prostetiker

Prostetiker är en sort "kosmetiskmedicinska modellörer" som exempelvis kan tillverka en prostetisk öra, en fejköra av silikon som matchar personens andra, friska örat.

Prostetikern gör ett avtryck av den friska örat och tillverkar sedan ett silikonöra som är en spegelavbild. Örat fästs på plats med hjälp av en speciell medicinsk lim. På kvällen, innan personen som använder den prostatiska örat, ska lägga sig för att sova, bör hen ta av örat för att låta huden att "andas". På morgonen klistrar man på den prostetiska kroppsdelen, ex. örat - på plats igen.

Det är viktigt att färgen passar pacientens hudfärg. Som prostetiker behöver man därför ha normal färgseende och även känsla för färg och form. 

Eftersom prostetiker har direkt pacientkontakt, är det även viktigt att de har tålamod, förståelse för varje personens unika behov och empatisk förmåga.

Det är viktigt för pacienternas självkänsla och självförtroende att se "normala" ut. Det besparar pacienter mycket psykiskt lidande och yrket protetikern klassas därför inom hälsa- och sjukvård.

Samma tekniker kan dock även användas inom andra branscher, som t.ex inom "kultur-media-design" för att tillverka attribut som ex. kan användas under filminspellningar eller inom teaterproduktioner.

Utbildningar kan finnas inom olika skolformer, exempelvis inom yrkeshögskolan. Bra förberedande grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

2 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.