På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Prisjägare

Prisjägare

Detta yrke finns i dagens läge (uppgift från april 2018) endast i USA och på Filippinerna (som är den forna amerikanska kolonin). Utanför USA och Filippinerna är prisjägares verksamhet olaglig och ett gripande utfört av någon annan än en polis kan betraktas som en brottslig handling: olaga frihetsberövande eller kidnappning (människorov).

Yrket Prisjägare finns alltså inte i Sverige. 

Prisjägare (Agents fugitive recovery eller som de också kallas för "menshunters" eller bounty hunters) -  är individer som mot betalning letar rätt på efterlysta brottslingar och för dem till polisen. Prisjägare tillhör ingen myndighet, utan agerar oftast helt och hållet på egna initiativ.

USA´s och Filippinska myndigheter utfäster belöningar för efterlysta personers gripande.

I andra länder utfästes ocskå belöningar, men de utbetalas då för information som kan leda till ett gripande och själva gripanden sköts av polisen.

Vissa prisjägare (bounty hunters) driver sina spårningsverksamheter på "yrkesmässiga sätt" och kan ha flera anställda som ofta är f d militärer eller poliser, men de flesta prisjägare är enskilda personer som tillfälligt ägnar sig åt denna verksamhet.
Syftet med prisjägarnas verksamhet är att tjäna pengar. Dock några av dem uppger att de även känner att de gör "goda gärningar" när de ser till att brottslingar inte längre "ränner" på gator och torg.

Att tänka på
Man utsätter sig för stora risker, därför att brottslingar som man "jagar" kan vara mycket farliga; det finns alltså påtagliga risker att bli skadad och t o m dödad; en annan "risk" finns i att "gå minus" när man har vissa utgifter men om man sedan inte lyckas fånga någon förrymd brottsling, får man ingen belöning och med det har man spenderat både tid och pengar utan att få någon inkomst; det finns också konkurrenter inom branschen som också tillför vissa "aspekter" som man måste ta hänsyn till.

Visa mer
Visa mindre

8 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.