På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Näringsfysiolog

Näringsfysiolog

En nutritionist, också kallad näringsfysiolog, är specialist på ämnet nutrition (näringslära), ett ämne som knyter samman kunskapen om biokemiska och fysiologiska effekter av näringsämnen och energi med människors hälsa och välmående.

Nutrition är ett tvärvetenskapligt ämne och det finns två huvudinriktningar: molekylär nutrition som belyser kostens betydelse för uppkomsten av de vanligaste folksjukdomarna, och folkhälsonutrition som ger kunskap om kostintag och hälsa i olika befolkningsgrupper.

Nutritionister är naturvetare med en högskoleexamen i nutrition från Stockholms universitet eller Kalmar högskola. Utbildningen i Stockholm är mer forskningsinriktad medan den i Kalmar är mer inriktad på livsmedelsindustrin. I utbildningen ingår kurser som kemi, biologi, biokemi, toxikologi, livsmedelskemi, human- och näringsfysiologi och nutrition. Man kan säga att en nutritionist är en naturvetare med fördjupningskunskaper inom nutrition.

NäringsfysioIoger tar fram, tolkar, analyserar, granskar och förmedlar vetenskaplig forskning om kost och hälsa. De kan arbeta inom offentlig verksamhet som landsting och kommuner och på statliga verk som Folkhälsoinstitutet och Livsmedelsverket, men även med U-landsnutrition och inom livsmedels- och läkemedelsindustrin, samt starta eget och verka som konsulter.

Som Näringsfysiolog kan man specialisera sig till exempel inom idrottsnutrition. Se även yrkesbeskrivning Nutritionist.


Ekofysiolog
Det finns kunskapsområden som "samarbetar" och delvis "överlappar varandra. Ett sådant exempel är Ekofysiologi. Ekofysiologer studerar både ekologi och fysiologi och deras forskning handlar om en blandning av dessa kunskapsområden, bland annat om hur miljö och beteende påverkar vad som händer med människokroppen.

Utbildning

Den nuvarande svenska dietistutbildningen är tre år lång med möjlighet till magister-/masterexamen efter ytterligare ett respektive två år. Nuvarande utbildning till klinisk näringsfysiolog är fem år lång och ges vid antingen Universitetet i Oslo eller Universitetet i Bergen. Jämfört med dietistutbildningen har dessa utbildningar en djupare naturvetenskaplig inriktning.

Visste du att...?
Det finns en man i Australien som under 2016 åt i ett helt år endast potatis. Han påstår sig ha gått ca 50 kg (förut var han överviktig) ner i vikt och må bra.

Lilla ordboken
Metabolism - detsamma som "ämnesomsättning".

Länktips
vegetariskadagen.n.nu - inspiration och fakta om att äta vegetariskt
instituteofholisticnutrition.com - The Institute of Holistic Nutrition i Kanada
naturvetarna.se/global - möt en dietist som jobbar som Nutritionsansvarig inom kommunen.

Visa mer
Visa mindre

2 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.