På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Kvinno-yrken

Det finns yrken som är kvinno- eller mansdominerade, där betydligt fler än hälften av de yrkesverksamma tillhör samma kön.

Exempel på kvinnodominerade yrken ser du nedan.

Lön

Kvinnor tjänar mindre än män och det finns olika förklaringar till det, bl a det faktum att kvinnor och män finns i olika yrken på arbetsmarknaden, men det förklarar bara en del av löneskillnader mellan könen.

En annan förklaring ligger i att kvinnorna i större utsträckning jobbar deltid, vilket ger följdaktligen skillnader i deras inkomst och på sikt leder det även till betydligt lägre pensioner för kvinnor jämfört med män.

2016 uppgick skillnaden mellan mäns och kvinnors löner till ca 16 %, skillnader som inte kan förklaras med de ovan nämnda orsaker.

2016 tjänade en heltidsarbetande kvinna i Sverige i genomsnitt 31.200 kr/månad. Meianlönen för kvinnor var 28.100 kr/månad.
Källa: www.svensktnaringsliv.se

Visste du att...?

... Statement festival (Den mansfria festivalen) anordnas 31 augusti och 1 september 2018 på Bananpiren i Göteborg. 6 500 biljetters planeras gå till försäljning. Initiativtagare är komikern Emma Knyckare.

... Citat från Statements pressmeddelande: "Statement Festival arrangeras av den ideella föreningen Statement. Det långsiktiga målet är att lägga ner festivalen. Arrangörerna önskar att Statement Festival – som en frizon från sexuella övergrepp – inte var nödvändig."

... 2016 var medellönen för en man i Sverige ca 34.100 kr/månad. Genomsnittslönen för hela den svenska arbetsmarknaden var under samma period ca 32.800 kronor.
Källa: www.scb.se

Länktips

47 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.