På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kurator inom hälso- och sjukvården

Kurator inom hälso- och sjukvården

Från och med 1 juli 2019 är "kurator inom hälso- och sjukvården" i Sverige ett av de så kallade "legitimationsyrkena". Det kommer att krävas en examen som hälso- och sjukvårdskurator för att kunna söka legitimation.

Det är Socialstyrelsen som utfärdar legitimationer för att få lov att jobba inom Hälso- och sjukvården i Sverige.
Och precis som med alla andra legitimationsyrken måste man inte arbeta inom hälso- och sjukvården men för att få kalla sig kurator inom hälso- och sjukvård krävs det från 1 juli 2019 - legitimation.

Utbildning

För att kunna bli legitimerad hälso- och sjukvårdskurator krävs att man först läser socionomprogrammet, 210 hp, högskolepoäng (ett program som läses på 3,5 år på heltid) eller en "motsvarande utbildning"* och därefter en vidareutbildning/specialistutbildning som just nu är under uppbyggnad; planerad start för utbildningen á 60 hp (motsvarande heltidsstudier under ett år), som kommer att leda till yrkesexamen, är Höstterminen 2020, där behörighet kommer med störst sannolikhet inkludera socionomexamen eller en "motsvarande utbildning"* (uppgift från april 2019).
_____
* Angående "motsvarande utbildning": det verkar i Sverige idag (uppgift från april 2019) ej finnas någon utbildning som motsvarar socionomprogrammet; det kan, dock, finnas någon utländsk utbildning som kan bedömas som motsvarande det svenska socionomprogrammet. Se info på Socialstyrelsens hemsida - om legitimation för Hälso- och sjukvårdskuratorn.

I betänkandet från socialutskottet i riksdagen framgår att ”Under en övergångsperiod kommer även yrkesverksamma kuratorer att kunna få legitimation om de har avlagt en socionomexamen eller någon annan likvärdig examen samt har varit verksamma i yrket i minst fem år, alternativt i två år och har en relevant vidareutbildning.

Var god se även information i yrkespresentationen Socionom.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.