På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Järnvägsyrken

Järnvägsyrken

Järnvägen erbjuder en mycket stor bredd av diverse yrken.

Personer med varierande intressen och talanger kan hitta sin plats inom järnvägsyrken. Är man intresserad av ekonomi, av att utveckla tekniska innovationer, av att komma med praktiska lösningar på fältet eller av att organisera och leda andra personer, kan man hitta sitt drömjobb inom järnvägsyrken.

Vissa järnvägsjobb kan man söka direkt efter gymnasiet och för andra behöver man en eftergymnasial utbildning, kanske en yrkeshögskoleutbildning eller en akademisk utbildning (från universitet eller högskola), och vissa jobb kan man få efter att ha läst en speciell yrkesutbildning.

För närvarande presenterar vi på Framtid.se följande järnvägsyrken:
Tågtekniker
Systemingenjör
Signalprojektör
Tågsamordnare
Bantekniker

Tågmästare

Tågklarerare

Bangårdsoperatör

Järnvägstekniker

Järnvägsprojektör

Kontaktledningstekniker

Signaltekniker

Lokförare

Reparatör lok-&-vagn

Övriga järnvägsyrken (några exempel)
Entreprenadingenjör, Analytiker, Elinstallatör, Bergtekniker, Kraftförsörjningstekniker, Spårsvetsare, Mekaniker spårbundna fordon, Underhållsmekaniker, Anbudsansvarig, Broingenjör/broexpert, Byggledare, Bid manager (kalkylator), Besiktningsman/besiktningsansvarig, Platschef samt Arbetsledare.

Visste du att...?

  • Att människor blir påkörda vid övergångsställen, där vägen korsar järnvägen - hör till de vanligaste tillbuden inom tågtrafik i Sverige. Men trots de olyckhändelser, är att åka tåg - ett av de absolut säkraste sätten att färdas på.
  • Det senaste inom tågteknik är "magnet-tåg"; den nuvarande fartrekord (uppgift från oktober 2017) för ett magnet-tåg är 604 km per timme.
  • Många unga överger bilkörning till förmån av tågtrafik; orsaker till det är flera: bland annat ekonomiska fördelar (det är många ggr billigar att åka tåg jämfört med att äga och köra bil), miljötänk (omtanke om vår miljö) och bekvämlighet.
  • Under 2018 kom 88% av alla tåg som körde i Sverige, fram i tid, men målet som SJ har är att det antalet blir minst 95%.

Yrkesporträtt
Möt Ebbe, som är lokförare av malmtåg.

Länktps

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.