På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Inköpsassistent
Spela filmen

Inköpsassistent

Som inköpsassistent assisterar du inköparen i det dagliga arbetet. Du arbetar med produktutveckling, provhantering, försäljningsanalys och orderhantering. Du och din inköpare jobbar i nära samarbete med till exempel designers och mönsterkonstruktörer för att skapa och utveckla bästa produkt och sortiment.

Inköpsassistenter kan även ha andra arbetstitlar, exempelvis beställare. Som inköpsassistent har du ofta arbetsuppgifter som t.ex begära in prisuppgifter och offerter, göra beställningar, bevaka leveranser, sköta kontakter med leverantörer, interna enheter och transportföretag. 

För att passa i yrkesrollen behöver du vara försäljningsdriven och brinna för att alltid erbjuda kunderna bästa produkt och sortiment.

Utbildning

Det finns inte några strikta generella krav på vilken utbildning man måste ha för att kunna jobba inom detta yrke. Rekommenderade utbildningar är högskoleförberedande gymnasieprogram, gärna med ekonomisk inriktning.

Hantverksprogrammet samt Handels- och administrationsprogrammet är andra utbildningar på gymnasial nivå som också kan vara relevanta för att arbeta som inköpsassistent. På eftergymnasial nivå kan passande utbildningar finnas inom yrkeshögskola.

Lilla ordboken

Rekoring - ett fenomen som går ut på att en grupp konsumenter köper lokaltproducerade varor direkt från producenter.
Källa: sprakochfolkminnen.se

Länktips

Se en ca 6,5 min lång film "Terese testar Yrkeskartan.se" (i samarbete med Handelsrådet)

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.