På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Ingenjör inom elkraft och energi

Ingenjör inom elkraft och energi

Yrkesbeskrivning

Liksom för alla ingenjörer varierar arbetsuppgifterna för elkraftingenjörer beroende på bransch och yrkesroll. Ett vanligt arbetsområde är kraftverk och kraftnät.

Tillverkningsindustrin och konsultbranschen är två andra sektorer där elkraftingenjörerna ofta jobbar. Även byggindustrin sysselsätter ett antal elkraftingenjörer. Elkraftingenjörens yrkesroller och arbetsuppgifter varierar bland annat beroende på utbildningsnivå och storlek på företaget där man är anställd. Som en grov generalisering brukar man säga att högskoleingenjörer använder den teknik som finns idag, medan civilingenjörer utvecklar ny teknik.

Att civilingenjörer oftare arbetar med utvecklingsarbete av olika slag beror helt enkelt på att de har bredare och djupare utbildning Elkraftnäten som förser samhället, inklusive hushåll och industrier, med elektricitet måste underhållas och byggas ut så att tillräckligt mycket energi kan levereras till kunderna. Vanliga arbetsuppgifter för elkraftingenjörer är nätplanering och projektering. Nätplaneraren håller koll på i vilket skick nätet är, vilka delar som behöver förnyas och gör upp planer för när, eller var nätet behöver byggas ut. De beräkningar som krävs för att skapa nödvändiga underlag inför förnyelse och utbyggnad av elnäten sköts givetvis med hjälp av datorer. Man måste dock veta hur olika faktorer påverkar näten. Även kostnader måste tas med i beräkningarna.

Utbildning

Utbildningsbakgrunden bland de ingenjörer som arbetar med elkraft och energi varierar. Det naturligaste vägen till yrket är att gå en civil- eller högskoleingenjörsutbildning inom exempelvis energi- eller elektroteknik. Sådana utbildningar finns vid högskolor och universitet. För att bli högskoleingenjör krävs tre års studier, för civilingenjör krävs fem år. För vissa arbetsuppgifter kan även lämpliga utbildningar finnas inom Yrkeshögskolan.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för civilingenjörer inom elkraftsområdet är god. Det fortsätter att vara brist på utbildade inom den aktuella yrkesgruppen även i lågkonjunkturen. Allra bäst är förutsättningarna för erfarna ingenjörer. Under det närmaste året förväntas det sammantaget bli mycket liten konkurrens om jobben för civilingenjörer inom elkraftsområdet. Detsamma, dvs att det kommer att råda mycket liten konkurrens om jobben, gäller även prognosen på fem och tio års sikt.

Läs gärna även i andra yrkespresentationer, t.ex om yrket Ingenjör och Civilingenjör samt om andra yrken inom Tekniskt arbete.

Visste du att...?
Förnybar energi kommer från källor som ständigt förnyas i ganska snabb takt. Exempel på förnybara enerigkällor är vattenkraft, vindkraft, bioenergi och solenergi. Källa: Jordbruksverket.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.