På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Geisha

Geisha

Yrket Geisha existerar i Japan, och inte i Sverige. Det uråldriga yrket Geisha är mytomspunnet.

En geisha är en typ av sällskapsdam (en privat underhållare), vars främsta uppgift är att få kunderna att trivas på fester och andra typer av bjudningar - genom konversation och olika former av underhållning.

Ordet geisha eller geiko kan till svenska översättas som artist. Geishor är utbildade i olika japanska konstformer. De sjunger, dansar, läser poesi och spelar shamisen (en japansk string-musikinstrument) samt kan också servera drinkar och genomföra téceremonierna. 

Att bli serverad drinkar av en geisha är en exklusiv upplevelse, reserverad för en liten "rekommenderad skara" pga det är dyrt att anlita en geisha, det kan man få uppleva bara i Japan och man känner sig därför som "utvald" om man får uppleva att bli underhållen och/eller serverad av en geisha. 

Utbildning
Vägen till yrket ligger genom att bli en lärling (som på japanska heter maiko) i ett geishahus (okiya). Det tar flera år av lärlingsskap inann man kan debutera som en fulllärd geisha. Flickor som vill bli geishor, får ofta redan i femtonårsåldern börja lära sig de traditionella japanska konstformer samt konsten att föra sig rätt i sociala sammanhang. De som anses kunna bli lämpliga för att jobba som geishor, antas sedan som lärlingar och kan på sikt bli geishor.

Att tänka på
Man måste kunna japanska, dansa, sjunga och spela musikinstrument. Geishas ställning i det japanska samhället är ganska kontroversiell: å ena sidan uppskattas de för sina förmågor och tjänar rätt bra; å andra sidan är det få japanska familjer som vill ha geishor som sin familjemedlem och motsätter sig ofta om deras familjemedlemmar vill gifta sig med en geisha.

Visste du att...?
De första geishorna, som ska ha funnits redan på 1600-talet, var män. I slutet av 1800-talet fanns det ca 25.000 verksamma geishor och 1928 fanns det ca 80.000 aktiva geishor i Japan. Idag, uppgift från maj 2018, finns det uppskattningsvis ca tusen geishor.

Lilla ordboken
Okiya - geishahus.
Maiko - lärling som lär sig att bli geisha.
Sake - japanskt risvin.
Shamisen - ett japanskt stränginstrument med tre strängar, som spelas med ett plektrum som kallas för bachi. Shamisen härstammar från ett annat japanskt musikinstrument – sanshin – ett instrument som användes under 1500-talet. Shamisen är ett av de japanska musikinstrument som har traditionellt spelats av både män och kvinnor.

Länktips

14 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.