På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Fotterapeut
Spela filmen

Fotterapeut

Fotterapeuter (som egentligen heter "Medicinsk forvårdsterapeut") arbetar med både fothälsovård och fotsjukvård genom att behandla och förebygga fotbesvär och ge råd om hur man på bästa sätt sköter sina fötter. De flesta fotterapeuter är egenföretagare och arbetar på uppdrag av kommun och landsting.

Fotterapeuter arbetar med patienter inom hälso- och sjukvård och privatpersoner. De behandlar framförallt fötter hos patienter som har exempelvis diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, psoriasis och reumatiska sjukdomar samt äldre och funktionshindrade. De ger även behandlingar för välbefinnande. En behandling börjar alltid med att fotterapeuten bedömer foten ur ett hälso- och sjukvårdsperspektiv för att kunna ge rätt behandling. Fotterapeutens vanligaste arbetsuppgift är att ge fotbehandling som börjar med ett fotbad. Därefter klipper de naglar, rensar nagelband, tar bort förhårdnader och behandlar liktorn hudsprickor, vårtor, nagelsvamp och nageltrång.

Fotterapeuter använder olika instrument som till exempel fotfil, nageltång och skalpell. Förhårdnader slipas bort för hand eller med en elektrisk apparat. Att lägga olika slags förband och avlastningar ingår också i arbetet liksom att ge fot- och underbensmassage. Fotterapeuter har fördjupade kunskaper om hur den friska foten ser ut och fungerar samt olika sjukdomar som påverkar fötter. De har kunskaper att bedöma när en patient behöver andra behandlingar än vad fotterapeuten kan erbjuda och har då möjlighet att remitera patienten till vårdcentral eller hudläkare. De arbetar också förebyggande och rådgivande och ger råd om till exempel sulor och inlägg. En del säljer även fotvårdsprodukter och fotriktiga skor.

Tips från fotvårdsterapeut:
för att undvika hälsprickor, som är mycket smärtsamma och kan ta lång tid att läka, fila hälarna men inte för mycket och smörj med mjukgörande hudkräm tillräckligt mycket och tillräckligt ofta. Har man problem med hälsprickorna, kan man i förebyggande syfte sätta "flex-tejp" på hälarna och även använda speciella strumpor och andra hjälpmedel. Huvudtipset är att det är lättare att förebygga än att behandla.

Att tänka på (hälsorisker)
Inom detta yrket utsätts man för kontakt med kemikalier, exempelvis med cyanoakrylatlim, vilket är olämpligt om man har astma eller eksem. Inom yrket förekommer också arbete i obekväma arbetsställningar, vilket är olämpligt om man har ont i leder, "dålig rygg" eller "dåliga knän".

Utbildning

Utbildning till fotterapeut finns inom yrkeshögskolan. Läs mer på Yrkeshögskoleguiden.se. Det finns även utbildningar vid privata skolor.

Framtidsutsikter

Det väntas bli en förhållandevis bra arbetsmarknad för fotterapeuter i riket som helhet det närmaste året då arbetsmarknaden bedöms bli i balans. Arbetschanserna ser bäst ut för dem som har erfarenhet från medicinsk fotvård.
 

Visste du att...?

  • En genomsnittlig människa går 16 000 mil under sin livstid. 
  • Kvinnorna är mer missnöjda med hur deras fötter ser ut (ca 67 % av kvinnorna, när tillfrågade, uppger att de är missnöjda med utseendet på sina fötter).

Länktips

  • jobbafrisk.se - webbplatsen Jobba Frisk vill vi öka kunskapen om risken för astma & eksem i arbetslivet & hur man kan förebygga problem.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.