Fordonslackerare
Spela filmen

Fordonslackerare

En fordonslackerare, eller billackerare som det också kallas, måste ha bra kunskaper om karosseri och även kunna utföra mindre riktnings- och plåtarbeten.

Lackeringsarbeten utförs på speciella lackeringsanläggningar och kunderna är skadeverkstäder, försäkringsbolag och privatpersoner.

Fordonslackerare jobbar i ljusa, moderna och miljövänliga lokaler. Lackeraren använder oftast vattenspädbara färger och bär friskluftsmask i sprutboxen.

De flesta fordonslackerare arbetar med att finspackla, slipa och lackera skadereparerade karosseridetaljer till ursprungligt skick och några jobbar med motivlackering. Det finns även möjlighet att jobba med foliering, så kallad Car Wrapping.

Vissa lackerare specialiserar sig på att reparera och lackera plastdetaljer.

Utbildning

Fordonslackerare utbildas inom gymnasieskolan på Fordons- och transportprogrammet, inriktning karosseri och lackering. Utbildning till billackerare kan också förekomma inom Komvux eller som arbetsmarknadsutbildning som man kan gå om man är arbetssökande, inskriven på Arbetsförmedlingen.

Lämpliga utbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden är mycket bra då det råder stor brist på lackerare. Noggrannhet och tålamod samt sinne för form är bra egenskaper för den som vill bli fordonslackerare / billackerare. Behovet av lackerare är stort och väntas öka.

Personliga egenskaper

Fordonslackerare är ett yrke för dig som tycker om färg och form, och kan tänka sig vilja skapa konstverk på fordon! Känsla för färg och form är viktiga egenskaper.

OBS!

Astma och fordonslackering
Om man har astma och har haft behov av behandling mot astma de senaste 2 åren, blir man ej godkänd avseende lagstadgad härdplastundersökning.

Även om man gått färdigt utbildning till fordonstekniker eller billackerare, får man yrkesförbud när man kommer ut i arbetslivet.

Visa mer
Visa mindre

106 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.