På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Entreprenör / Egenföretagare
Spela filmen

Entreprenör / Egenföretagare

Entreprenör betecknar en person eller ett företag som utför arbeten på entreprenad, vilket till exempel kan vara inom byggbranschen. Ordet Entreprenör kan också användas som ett begrepp för att beskriva en företagsam person. Oftast specialiserar man sig som egenföretagare på en speciell bransch och kan kallas exempelvis för en "IT-entreprenör".

Entreprenörer/företagare är mycket viktiga för Sverige, fyra av fem arbetstillfällen skapas i Sverige av små och medelstora företag.

Entreprenören bör ha en förmåga att organisera den verksamhet som behövs för att förverkliga idén. Det handlar bland annat om att skaffa fram kapital och utrustning, rekrytera medarbetare, organisera produktionen, hitta rätt marknader och ordna försäljningen.

Om du brinner för en idé eller ett intresse som du vill utveckla utifrån eget huvud så kanske eget företag kan vara något för dig.

Att driva företag kräver stort engagemang och förmåga att klara hög arbetsbelastning. Som egen företagare får man ofta sköta många sysslor till att börja med. En del företagare är "hemmaföretagare", vilket betyder att de kombinerar sin bostad med sin arbetsplats.

  Om du funderar på att starta eget kan du ta kontakt med Näringslivssamordnare, som vanligtvis anlitas av Arbetsförmedlingen för att undervisa i "Starta-eget"-kurser. Man kan också delta i informationsmöten om att starta eget som erbjuds på Arbetsförmedlingar.

  Tips från de sakkunniga

  • Vill man bli en framgångsrik entreprenör, behöver man acceptera att det finns folk som är smartare och bättre på "sin sak" än entreprenören själv och att man vinner mycket på att samarbeta med de smarta och duktiga på olika sätt.
  • Hitta vad som skiljer ditt företag från alla andra och bygg ditt personliga varumärke.

  Utbildning

  På gymnasiets samtliga program finns "Entreprenörskap", 100 gymnasiepoäng = 100 gymnasietimmar, där kan man ofta välja att driva företag som Gymnasiearbete.

  Att vara Entreprenör kräver ingen särskild utbildning men det kan vara fördelaktigt att ha läst vissa program på gymnasiet, som t.ex Försäljnings- och serviceprogrammet, Ekonomiprogrammet eller Samhällsvetenskapsprogrammet, men beroende på inom vilket område företagandet verkar, kan det vara mycket fördelaktigt att ha läst på ett av yrkesprogrammen.

  På eftergymnasial nivå finns det många passande utbildningar, t.ex det 2-åriga högskoleprogrammet "Entreprenöriellt företagande" på distans.

  Yrkesfilm

  Som entreprenör i "den gröna sektorn" kan du bo och arbeta på landsbygden, välja gå egna vägar för att förverkliga dina drömmar - här kan du se en kort film om det.

  Övrigt

  Nästan hälften av befolkningen (ca 47%) i åldrarna 18-70 år gamla kan, enligt undersökningar gjorda av Tillväxtverket, tänka sig att "starta eget".
  Källa: Entreprenörskapsbarometern

  Sommarföretag
  Många kommuner erbjuder ungdomar möjligheten att pröva-på att driva ett företag under sommarlovet. Det kallas ofta för "sommarföretag" och kommuner brukar erbjuda utbildning om företagande, handledarstöd mm. Mer information hittar du på din kommuns hemsida.

  Länktips

  Visa mer
  Visa mindre

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.