På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Diabetessköterska Spela filmen

Diabetessköterska

Diabetes är en folksjukdom och risken att drabbas av diabetes typ 2 ökar med stigande ålder vilket leder till att fler personer lever med sjukdomen idag (år 2017) än för bara några år sedan.

Diabetes typ 2 orsakar ofta svåra komplikationer, bl a i form av njursjukdomar, försämrad cirkulation i benen, sår som inte läker och som i värsta fall leder till amputationer av tår och ben. 

Diabetessjuksköterska är specialistsjuksköterska (som i grunden är sjuksköterska) och som har ett självständigt arbete, där en stor del av jobbet går ut på att bedriva hälsofrämjande insatser, huvudsakligen "mot" patienter som har diabetes. 

De sedvanliga arbetsuppgifter för en diabetessjuksköterska är:
avancerade bedömningar, vårdplanering, stöd till egenvård och uppföljning av patienter samt förskrivning av förbrukningsartiklar inom diabetesvård. Vidare kan även att leda och samordna vårdarbetet ingå i jobbet.  

Visste du att...?
En halvmiljon svenskar lider av diabetes och ca fem personer i Sverige avlider pga sjukdomar som har koppling till diabetes, varje dag (uppgift från oktober 2017).

Lilla ordboken
Spetspatient - en patient som har mycket god kunskap om sin sjukdom & som därför själv får ta vissa beslut om behandlingen. Källa: sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.

Lönehöjning för arbete på "obekväm arbetstid"
Ersättning för OB (obekväm arbetstid) för vårdpersonal höjdes år 2018 med 15% och en annan höjning - från år 2019, med 23% gör att man får ca 600 kr per månad mer i "lönekuvertet". Höjningen omfattar dock inte läkare. Källa: svt.se/nyheter.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

5 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.