På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Brunnsborrare Spela filmen

Brunnsborrare

Brunnsborrare är ett yrke som kräver både god fysik och fantasi. Varje borrplats har sina egna förutsättningar och det krävs erfarenhet för att lösa de problem som uppstår.

Det är främst inom tre arbetsområden som brunnsborrningsföretagen är verksamma: borrning av dricksvattenbrunnar, borrning av energibrunnar för utvinning av värme och kyla samt inom entreprenadborrning, till exempel grundläggning och borrning under vägar.

I det dagliga arbetet använder borrare mobila borriggar utrustade med olika typer av borrverktyg. I arbetet ingår att montera, reparera och underhålla maskinerna. Borrare gör också svetsarbeten av olika slag. Montering av pumpar och vattenreningsutrustning är andra uppgifter som förekommer i stor omfattning.

Som borrare får man försöka finna lösningar till problem som uppstår vid borrningen. Ibland måste de använda både sin fantasi, sina tekniska kunskaper och sin hörsel för att uppnå ett bra resultat.

Det är vanligt att brunnsborrare också arbetar med borrad grundläggning, vilket innebär att de till exempel borrar hål i berget för att förankra och stabilisera bropelare vid vägbyggen.

Utbildning

Gymnasieskolans treåriga Bygg- och Anläggningsprogram kan vara en bra bakgrund. Att börja som lärling inom något företag är också ett sätt att komma in i yrket.

Brunnsborrare kan certifieras på två nivåer, ansvarig brunnsborrare och brunnsborrare. Certifikatet ställs ut på fem år. En certifierad brunnsborrare har bland annat flera års erfarenhet av brunnsborrning, godkänt svetsprov och certifikat för heta arbeten och godkända kurser inom ett antal områden som arbete på väg eller praktisk hydrogeologi.

Framtidsutsikter

Efterfrågan på borrningstjänster är stabilt hög. Energiborrningen är det område som har ökat snabbast under de senaste åren tack vare värmepumpens tilltagande popularitet.

Satsningen på infrastrukturutbyggnad i landet – vägar, broar och stora byggprojekt – gör att efterfrågan på entreprenadborrningstjänster ökar för varje år.

Länktips

Obs! Varje yrkesbenämning under LIKNANDE YRKEN är en klickbar länk.

6 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.