På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Aufguss-artist

Aufguss-artist

Aufguss-artistens arbetsplats finns i bastun. Hen är en sort "bastuvärd".

Med hjälp av olika redskap redskap, som exempelvis ett badlakan eller flera badlakan eller specialtillverkade "vift-redskap", åstadkommer hen luftrörelser i bastun i syfte av att bland annat sprida en viss doft (arom) och även göra det estetiskt tilltalande för de bastande.

Man kan se aufguss-konst som en form av dans eller uppvisning.  Ofta försöker man skapa en speciell tema för aufguss-uppträdande, som t.ex kan vara "vinter/is" eller "sommar/blomsteräng". En vanlig aufguss-sittning brukar vara mellan 5 till 15 minuter (väldigt vanligt är att köra 10-minuters-pass). En blandning av eteriska oljor och vatten hälls på stenarna, därefter sprider sig värmen och dofterna i bastun - i mångt och mycket genom aufguss-artistens (bastuvärdens) rörelser.

Många olika dofter kan användas i en aufguss-bastu, men citrus och lavendel hör till de mest vanliga. Grundvärmen i aufgussbastun är cirka 70-75 grader C, dvs det är inte lika hett som det brukar vara i en vanlig bastu, men fuktigheten i luftpustarna som vevas runt gör att det upplevs av de bastande som betydligt varmare och man svettas minst lika mycket som i en vanlig bastu, kanske till och med - mer.
Rekommendationen är att dricka mycket vatten både innan och efter varje aufguss-pass.

Diverse effekter kan man ha som mål att skapa genom olika dofter och olika sätt att vifta på, allt från lugnande/avslappnande till uppiggande men alltid hälsofrämjande. Tanken är att syn- och doftintryck ska "sammanstråla" och inom synintrycken används inte endast aufguss-artistens kostym och accessoarer men även ljus-effekter i form av t.ex levande ljus och/eller uv-ljus.

Aufguss - är en tysk bastukultur, som även är mycket utbredd i Österrike, och som nu sprider sig även till andra länder, däribland - till Sverige. Ordet  aufguss kan till svenska översättas ungefär som "hälla på".  Mjukgörande honung eller peelande salt är exempel på de produkter som också kan användas i en aufguss-bastu för att uppnå diverse önskade effekter.
Yrket är i Sverige (uppgift från januari 2019) mycket litet. 

Utbildning

De flesta som arbetar inom det här yrket i Sverige är självlärda, eller har gått utbildning utomlands. På gymnasiet rekommenderas det i första hand VO, Vård- och omsorgsprogrammet eller ES, inriktning Dans.

Lilla ordboken
Bastuvärd - den som leder bastandet.

Om att tävla i aufguss
Det finns möjlighet att tävla i aufguss-konst, exempelvis avgjordes den Nordiska mästerskapen i Oslo första helgen i augusti 2016. Hur de tävlande hanterar badlakanen ("viftteknik med handduk") är en att av de moment som juryn bedömer vid tävlingar. De duktiga/erfarna tävlande klarar att vifta med två stora badlakan samtidigt.
För övrigt, bedöms det luftfuktigheten i bastun, doften i bastun, presentationen och helhetsintrycket. Aufguss-artister som tävlar i aufguss-konsten beställer eller själva syr (eller på andra sätt tillverkar) sina kostymer och dekorationer/redskap.

Vilket Nordiskt land är "bäst i test" vad det gäller aufguss?
Om man ser till deltagande i tävlingar, så ser det ut som att danskarna är bäst i Norden och Norge och sedan Sverige följer tät efter, medan Finland och Island hälkar efter.

Arbetsplatser
Många har aufguss som hobby men man kan ha det som sitt yrke, ex. kan man arbeta på SPA eller på upplevelsebadet av ngt slag.

Bland de andra "bastu-yrken" kan man nämna: eldare (eller "bastueldare").

Länktips

  • jobbafrisk.se - webbplatsen Jobba Frisk vill vi öka kunskapen om risken för astma & eksem i arbetslivet & hur man kan förebygga problem
  • shr.nu - SVERIGES HUDTERAPEUTERS RIKSORGANISATION
  • vaddo.fhsk.se - Väddö folkhögskola erbjuder bl a utbildningar till Kost-& hälsocoach och till Hälsopedagog
  • svt.se/nyheter - artikel, publicerad 12 jan 2018, "Tysk bastuform på frammarsch".
Visa mer
Visa mindre

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.