Anaplastolog / Ansiktsprotetiker
Spela filmen

Anaplastolog / Ansiktsprotetiker

Anaplastologer / Ansiktsprotetiker eller sjukhustandtekniker gör proteser för ansikte, munhåla och käkar liksom proteser för att ersätta förlorade ögon, öron och näsor.

Anaplastologer och Ansiktsprotetiker arbetar med hela processen, från avtryck på patienten till att ta fram den helt färdiga protesen. Endast en liten del av Sveriges tandtekniker har denna specialitet.

Så här går framtagandet av ögonproteser till: När någon behöver få ett förlorat öga ersatt med en protes fotograferas det friska ögat och en anaplastolog målar protesen så att den ser ut som det friska ögat. Kraven på färgpassning är naturligtvis mycket höga. Anaplastologer använder sig av de bästa fotograferingslösningar som finns.

De börjar arbetsprocessen med att kontrollera att fotografiet ger tillfredsställande färgåtergivning och för övrigt återger ögats utseende korrekt. För det använder de självkalibrerande skärmar.

Utbildning

De flesta som arbetar som Anaplastologer och Ansiktsprotetiker har en tandteknisk högskoleutbildning eller liknande form av högre estetisk/teknisk utbildning.

På gymnasiet rekommenderas bl a Vård- och omsorgsprogrammet eller Hantverksprogrammet.

Passande utbildning kan även finnas inom yrkeshögskolan eller utomlands.

Personliga egenskaper

För att trivas med och lyckas i yrkesrollen som Anaplastolog och Ansiktsprotetiker behöver du ofta vara både tekniskt och estetiskt kunnig, du måste också ha gott färgseende, vara mycket noggrann och ha sinne små detaljer.

Arbetsplats

Några anaplastologer är verksamma vid de stora sjukhusen, men de flesta arbetar som egna företagare.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

14 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.