På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Alkohol- och drogterapeut

Alkohol- och drogterapeut

Alkohol- och drogterapeuter är behandlare inom området "kemiskt beroende". De är experter på att använda tekniker och verktyg såsom KBT, gestaltteori och gestaltterapi, suicidprevention, inskrivning i behandlingsprogram, genomförandeplan och beroendelära m.m.

Utbildning

Utbildning till alkohol- och drogterapeut finns på oIika nivåer och de är olika långa. Det finns utbildningar på högskolenivå men det finns också kortare utbildningar hos privata ubildningsanordnare, där man sjäIv betalar för sin utbildning (eller i vissa fall betalar arbetsgivare för att ge utbildning till en anställd) och där man kan bli "certifierad" eller "diplomerad" alkohol- och drogterapeut. Oavsett varifrån man har sin utbildning bör man som alkohol- och drogterapeut (eller som det också kallas, "beroendeterapeut") följa de riktlinjer som Socialstyrelsen har angivit för behandling av alkohol– och drogberoende.

Lilla ordboken
CRA - Community Reinforcement Approach; är avsett för personer med alkohol- & drogproblem samt för dem med samsjuklighet: både missbruksproblem & t.ex en psykiatrisk diagnos.
HVB - en förkortning för "Hem för vård eller boende" = en verksamhet som bedriver behandling eller är inriktad på omvårdnad, stöd eller fostran. Källa: Inspektionen för Vård & Omsorg (IVO).

Visste du att...?

  • Idag (uppgift från juni 2017) dricker svenskarna ca 30 liter vin per år och person.
  • Nykterhetsrörelsens Bildnings­verksamhet (NBV) är Sveriges äldsta studieförbund. NBV bedriver, sedan 1894, folkbildnings­verksamhet över hela landet och lägger särskild vikt vid frågor som handlar om nykterhet, demokrati och föreningsliv.
  • Det finns ordspråk/talesätt: “Där vinet går in går vettet ut.“

Temadagar som kan hänföras till detta yrke:

  • den 26 juni (årligen återkommande samma datum) - Internationella dagen mot missbruk av och olaglig handel med narkotika är instiftad av Förenta nationerna;
  • Folknykterhetens dag infaller samma dag som Kristi Himmelsfärdsdag; under 2017 är datumet - den 25 maj. Folknykterhetens dag är instiftad av Nykterhetsrörelsens landsförbund.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.