På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Adoptionskonsult

Adoptionskonsult

Det finns personer som vill men inte kan få barn* och det finns barn som behöver få föräldrar. Det kan handla om föräldralösa barn eller oönskade barn.

Internationella adoptioner i Sverige regleras i lagar och konventioner. Många parter är involverade i en adoptionsprocess.

Medgivande utredning måste bl a genomföras (på engelska heter medgivande utredning "homestudy").

De som vill adoptera får förberedelse, blir utredda och får medgivande i sin hemkommun i Sverige. Myndigheterna i ursprungsländerna utreder barnens bakgrund och tar ställning till om det är till barnens bästa att få familj genom en internationell adoption. Auktoriserade adoptionsorganisationer samarbetar med myndigheter och organisationer i ursprungsländerna; de förmedlar adoptionsansökningar till utlandet och ger den hjälpen som krävs för att en adoption ska kunna genomföras.

Adoptionskonsulter arbetar således för att hitta lösningar och "sammanföra" föräldrar och barn. De är experter på att hitta länder som accepterar olika sorterns föräldrar (t.ex ensamstående och homosexuella par eller "äldre", t.ex de som är en viss ålder, t.ex över 42 år gamla som kan sättas som "åldersgräns" av vissa länder) som adoptivföräldrar. Vissa sjukdomar hos de personer som vill bli adoptivföräldrar kan utgöra ett stort hinder, ex epilepsi och depression tillhör de sjukdomar som så gott som alla länder vafifrån barnen kommer, inte är beredda att acceptera hos de presumtiva adoptivföräldrar.

Adoptionskonsulter sysslar med informationsinsamling, med avancerad administration men fungerar också som en "bollplank" och bemöter de presumptiva adoptivföräldrarnas frågor och funderingar. Därför är det mycket viktigt att kunna "ta", dvs på rätt sätt hantera människor, vara pedagogisk, empatisk, tålmodig, flexibel och tillmötesgående.

Var god se även andra yrkespresentationer, förslagsvis yrken inom arbetsmarknadsområde "Socialt arbete", Samhällsvetare, Statsvetare, Administratör, Socionom och Jurist.

Utbildning

Utbildningsbakgrund som passar för att kunna få arbete som adoptionskonsult är Socionom. Även andra utbildningar kan leda till arbete inom adoptionsförmedling, t.ex som "landansvarig" på kansliet, och i så fall kan man vara utbildad Samhällsvetare, Statsvetare eller Jurist. Det är mycket meriterande om man har kunskaper i flera språk än svenska och engelska.
Det är även fördelaktigt att ha "utlandserfarenhet" och ha tidigare erfarenhet av socialt arbete

__________
* I genomsnitt är det ett av sju par som är ofrivilligt barnlösa (innan de eventuellt adopterar ett eller flera barn).

Temadag som kan hänföras till detta yrke:
Barnkonventionsdagen infaller den 20 november varje år. Barnkonventionsdagen är instiftad av Förenta nationerna.

Visste du att...?

De så kallade "baby-luckorna" där man kan lämna in en "oönskad bebis" har funnits i Tyskland sedan kring år 2000 och det är ca 500 spädbarn som har lämnats in under cirka 17 år i de ca 100 tyska baby-luckorna. I Danmark hittas ca ett spädbarn per år lämnad "på gatan".

Länktips

Visa mer
Visa mindre

6 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.