På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Yrkeshögskolan Jönköping

Vill du utvecklas i ditt jobb? Eller starta en helt ny karriär? Då är en yrkeshögskoleutbildning rätt val!

Yrkeshögskolan Jönköping utbildar till arbete
90 procent av våra studenter får jobb direkt efter utbildning. Våran verksamheten bygger på samarbete med framtida arbetsgivare och utbildningarna är framtagna för att matcha kompetensbehoven i arbetslivet. Teori varvas med praktik vilket ger värdefulla erfarenheter och kontakter som öppnar för framtida möjligheter.

Vi finns både för dig som vill göra ny karriär och för dig som trivs med ditt jobb men vill stärka din kompetens.

Cirka en fjärdedel av utbildningstiden genomförs som LIA, Lärande i arbete, näringslivsförlagda kurser och examensarbeten ute på företag.

De flesta av utbildningarna drivs i samarbete med JTH (Tekniska Högskolan i Jönköping) som är en del av Jönköping University (JU) och med JTH som huvudman är utbildningen kvalitetssäkrad. Examensbeviset utfärdas av Tekniska Högskolan i Jönköping vilket väger tungt när du söker arbete efter utbildningen.

Visa mer
Visa mindre

YH-utbildningar hos Yrkeshögskolan Jönköping

Automationsingenjör - Robot

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-01
2023-08-01
Utbildningsslut
2024-06-30
2025-06-30
Antal poäng
400 YH-poäng (ca 2 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Automationsingenjör – robot är en utbildning där du får kompetensen att kunna jobba med en rad olika yrken med koppling till automation, exempelvis som automationsingenjör, eltekniker inom styr och regler och instrumentteknik, PLC-, SCADA- samt HMI-programmerare. Du kan även få jobb som robotingenjör, service- och drifttekniker eller vision-tekniker.

Kompetens som Automationsingenjör – robot är eftertraktad och ger stora möjligheter till arbete i Sverige och internationellt. 

Under utbildningen kommer du att få öva på att programmera industrirobotar och att rita el-scheman för el- och automationsanläggningar. Du kommer även att få träna på att driftsätta automatiserade el-/automations-anläggningar och att planera och utföra provning och testning av anläggningarna samt att genomföra felsökning och utföra service och underhåll.

Du kommer att använda metoder som utvecklar din förmåga att planera, genomföra och utvärdera projekt. Du kommer få också att få öva på att använda engelska som arbetsspråk i ditt arbetsutövande. Utbildningen sker i en av landets bäst utrustade robotverkstäder och våra lärare har lång erfarenhet från branschen.

Utbildningen är utformad i samarbete med regionens tillverkningsindustri och ger dig spetskompetens inom de områden som arbetsgivarna efterfrågar.

Kontakt
Alma Becic

VISA MINDRE

Automationsingenjör-Mjukvara

Studietakt / Ort
Satellitort
Utbildningsstart
2022-08-29
Utbildningsslut
2024-06-30
Antal poäng
400 YH-poäng (ca 2 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Automatiserade och effektiviserade tillverkningsprocesser är viktigt för att stärka konkurrenskraften i tillverkningsindustrin. Det är stor efterfrågan på kompetenta medarbetare som har kompetenser i den senaste teknologin. Med den här utbildningen är det lätt att få jobb.

Utbildningen sker i en av landets bäst utrustade robotverkstäder och fokuserra på avancerade styrsystem och du får möjlighet att lära dig de vanligaste programmeringsspråken. Du får fördjupade kunskaper om process- automationsutveckling inom avancerad tillverkning och lär dig att konstruera nya tillverkningsprocesser. Grunden i utbildningen utgörs av vår populära automations- och robotingenjörsutbildning.

Efter examen kommer du att ha specialistkunskaper inom automation, programmering, IT-säkerhet och fjärrstyrning. Du får även kunskaper inom ledarskap, maskinsäkerhet och konstruktion för att kunna arbetsleda andra medarbetare och delta i projektgrupper.

Utbildningen har tagits fram i nära samarbete med det regionala näringslivet. I utbildningens ledningsgrupp ingår representanter från bland annat 3 Button Group, ABB, AP & T, Detab Automation, Motoman - Yasakawa, NPB och ÅF.

VISA MINDRE

CNC-teknik, Blått certifikat - automation

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-29
Utbildningsslut
2023-06-30
Antal poäng
225 YH-poäng (ca 1.1 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Med den här utbildningen får du jobba i en dynamisk bransch där tekniken hela tiden utvecklas.

Utbildningen ger dig kompetens att arbeta inom industriell produktion med fokus på skärande bearbetning. Du får kunskaper som krävs för att efter utbildningen kunna certifiera dig mot branschens blåa certifikat.Utbildningen har utformats i samarbete med regionens ledande tillverkningsindustrier och branschorganisationer för att möta deras behov.

Du kommer att arbeta i tredimensionella CAD-system, CAM-system och med de vanligaste CNC-programspråken, samt med mekatroniska system och robotsystem anpassade för CNC-maskiner.

En fjärdedel av utbildningen av praktik i form av LIA (Lärande i arbete) ute på ett eller flera företag. Det ger dig möjlighet att direkt få testa dina nyförvärvade kunskaper i verkligheten, samtidigt som du får viktiga kontakter i branschen.

VISA MINDRE

Elektroniktekniker

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-29
2023-08-28
Utbildningsslut
2024-06-30
2025-06-30
Antal poäng
400 YH-poäng (ca 2 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Som elektroniktekniker får du arbeta självständigt med planering, utveckling och effektivisering av produktion inom elektronik. Den här utbildningen ger dig kompetens att arbeta med konstruktion, felsökning, testning och produktionssättning av elektroniska komponenter.

Med kompetens att beräkna, konstruera, produktionssätta, felsöka och serva inom elektronisk tillverkning och mikroprocessteknik blir du en viktig kugge inom tillverkningsindustrin.

Som tekniker ska man kunna felsöka apparater genom att lokalisera felet med teknikmässiga metoder, man ska kunna avgöra kvalitén på apparatens kretskort och lödningar samt ska även kunna bygga och löda diverse elektroniska kretsar.

Utbildningen fokuserar på att ge en tydlig yrkeskompetens och fokuserar såväl på teknik som mer allmän kompetens inom produktionsekonomi, produktionsteknik, design och konstruktion.

På skolan finns det utrustning för att arbeta praktiskt, laborera och undersöka – varvat med teori och din egen insats kommer det göra dig väl rustad för yrkesrollen.

Efter utbildningen besitter du spetskompetens som möjliggör för företag att digitalisera och automatisera sin produktion.

Tillverkningsindustrin har stor brist på elektroniktekniker.

Tekniska Högskolan i Jönköping, Jönköping University, är ansvarig utbildningsanordnare och utbildningen genomförs av Yrkeshögskolan i Jönköping.

VISA MINDRE

Elkraftingenjör

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-29
Utbildningsslut
2024-06-30
Antal poäng
400 YH-poäng (ca 2 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Den här utbildningen ger dig kompetens att arbeta som elkraftingenjör och utvecklar dina färdigheter inom projektering, driftplanering och beredning. Du får också gå de kurser som ingår i den allmänna behörigheten för elektriker!

Som elkraftingenjör är det lätt att få jobb efter examen, med möjlighet att utvecklas vidare i sitt yrke. Det kommer att finnas stor efterfrågan på kompetenta medarbetare inom området under lång tid framöver.

Under utbildningen får du möjlighet att fördjupa dina kunskaper inom elkonstruktioner i CAD, elmaskiner, elkraftsystem högspänning, automatisering och elproduktion. Du kommer att arbeta med avancerade styrsystem och de vanligaste programmeringsspråken.

Utbildningen har utformats i samarbete med ledande branschföretag för att möta deras behov. I utbildningens ledningsgrupp ingår representanter från AFRY, EFKAB, EON, Jönköpings Energi, Projektengagemang AB, Projektteknik AB, Vinnergi AB och WSP group AB.

VISA MINDRE

Elprojektör

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-09-01
2023-09-01
Utbildningsslut
2023-12-15
2024-12-15
Antal poäng
300 YH-poäng (ca 1.5 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Den här utbildningen är framtagen i samarbete med branschen då det råder stor efterfrågan på kompetenta medarbetare - på alla nivåer.

Det här är en utbildning för dig som vill vidareutbilda dig och/eller har erfarenhet av att jobba inom branschen, men som vill ha en ny inriktning i din karriär.

Utbildningen ger fördjupad branschkompetens och vidareutvecklar dina kunskaper inom elprojektering och elkonstruktion. Den har skräddarsytts för att möta behoven hos regionens företag, vilket innebär att du efter avslutad utbildning kan få jobb hos el- och energiföretag eller stora konsultföretag.

Utbildningen omfattar bland annat kurser i ellagstiftning och entreprenadjuridik, ritning i CAD-miljö, dokumenthantering och projektering. Du får också lära dig de i elprojekteringsbranschen vanligast förekommande programmen som MagicCAD och EL-VIS. Genom praktiken (LIA) på ett företag skaffar du dig värdefulla kontakter i branschen.

VISA MINDRE

Hållbar produktion - Plast och Polymeringenjör

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-29
2023-09-01
Utbildningsslut
2024-06-30
2025-06-30
Antal poäng
400 YH-poäng (ca 2 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

I samarbete med branschorganisationer och regionens polymerföretag har vi utformat en utbildning som ger dig den senaste kompetensen inom polymerteknik.

 

Vill du bidra till arbetet med hållbarhet och att ställa om branschen? Ny kompetens inom cirkularitet, polymera material och tillverkningsmetoder är mycket efterfrågad i industrin och efterfrågan ökar i takt med att hållbarhetsfrågor blir allt viktigare i samhället. Efter utbildningen kan du jobba som polymeringenjör hos någon av regionens polymerproducenter.

Under utbildningen får du möjlighet att vidareutveckla och fördjupa dina kunskaper inom plastområdet. Du får kunskap om materialet, dess bearbetningsmetoder och konstruktion tillsammans med andra efterfrågade kompetenser som till exempel produktionsekonomi, projektledning och kvalitet.

Jönköping ligger mitt i Sveriges ”Plastic Valley” och utbildningen har ett nära samarbete med branschorganisationer och gummi- och plastföretag i Sverige. Utbildningen är utformad och drivs i samarbete med företag i regionen, vilket säkerställer att du får den kompetens som efterfrågas av branschen och du har goda chanser till intressanta jobb. I utbildningens ledningsgrupp ingår representanter från IKEM, Engel Sverige AB, Fristad Plast, Emballator Lagan Plast, Polymercentrum, Polykemi och Prototal AB.

Tekniska Högskolan i Jönköping, Jönköping University, är ansvarig utbildningsanordnare och utbildningen genomförs av Yrkeshögskolan i Jönköping. 

VISA MINDRE

Ljud och musikproducent

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-01
2023-08-01
Utbildningsslut
2024-06-21
2025-06-20
Antal poäng
400 YH-poäng (ca 2 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Utbildningen Ljud - och musikproducent vänder sig till dig som vill arbeta i musikbranschen och få en utvecklande roll inom populärmusik, film och dataspels ljudutveckling, till exempel som musikproducent, musikentreprenör eller musikmakare inom spel och filmbranschen.

Du får kunskaper och verktyg för att avtalsrätt, projektledning, marknadsföring, musikbranschens historia och utveckling. Du kommer också att lära dig om hur man bäst marknadsför och artistprofilerar sin musikproduktion, processerna inom låtskrivande och musikproduktion, kanalerna som finns att sprida sin musik inom samt det nya europeiskt upphovsrättsdirektivet.

Utbildningen har skräddarsytts i samarbete med ledande artister och musikbranschen för att hjälpa de studerande att möta utmaningarna ute i musikvärlden.

Utbildningen är tvåårig och är på plats i Jönköping obligatoriskt 3 dagar i veckan.

VISA MINDRE

Produktions-, e-handels- och lagerlogistik

Studietakt / Ort
100% / DISTANS (Jönköpings kommun)
Utbildningsstart
2022-08-01
2023-08-01
Utbildningsslut
2023-06-23
2024-06-21
Antal poäng
200 YH-poäng (ca 1 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Den här ett-åriga distansutbildningen vänder sig till dig som vill gå vidare i karriären och få en ledande roll inom lager och logistik, till exempel som logistikutvecklare, logistikchef eller till dig som vill implementera och utveckla e-handel i en organisation.

Du kommer att lära dig att automatisera lagerverksamheter och anpassa dem efter logistikflödena inom e-handeln. Du får också kunskaper och verktyg för att kartlägga flödesprocesser, godshantering, lagerstyrning och kvalitetssystem. Utbildningen har skräddarsytts i samarbete med regionens tillverkningsföretag för att möta behovet ute i industrin.

Efter utbildningen kan du få en roll som logistikutvecklare och jobba både med arbetsledning, automatisering, hantering och utveckling av logistikverksamheter.

VISA MINDRE

Svetsspecialist - IWS och svetskontrollant

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-29
2023-08-28
Utbildningsslut
2023-06-30
2024-06-30
Antal poäng
225 YH-poäng (ca 1.1 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Ta chansen att förvärva kunskaper som gör dig eftertraktad av arbetsgivare både i Sverige och utomlands!

En kombination av grundläggande och mer avancerade oförstörande provningsmetoder av svetsade konstruktioner ingår i utbildningen. Det här är en utbildning som ger dig stora möjligheter att utvecklas som kvalificerad svetsare och den öppnar dörrarna för spännande roller i en framtidsbransch.

Utbildningen har skräddarsytts i samarbete med regionens företag för att möta branschens behov och vänder sig till dig som har erfaret av svetsning och vill gå vidare i karriären.

Under utbildningen får du utveckla dina branschkunskaper och praktiska kunskaper inom svetsning med målet att ge dig de färdigheter som krävs för att jobba som svetsansvarig och svetskontrollant.

Du lär dig svetskonstruktion, svetsmetallurgi och materiallära, svetsmetoder och svetsutrustning, svetsarbete inom produktion och kvalitetsarbete samt projektledning.

I undervisningen ingår bland annat konstruktionsberäkningar, granskning av svetsarbete, beräkningar av svetsdiskontinuiteter, produktionsekonomi samt oförstörande provningsmetoder. Utbildningen leds av erfarna lärare som har behörighet att utbilda på Yh-nivå utfärdad av Svetskommissionen.

Efter utbildningen kan du arbeta som till exempel svetsansvarig, svetsledare, svetslärare och svetskontrollant.

VISA MINDRE

Trafiklärare

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2023-02-06
2024-02-12
Utbildningsslut
2024-06-01
2025-06-01
Antal poäng
300 YH-poäng (ca 1.5 år)
Ansökan öppnar
2022-10-06
Ansökan stänger
2022-11-06
Branscher
VISA MER

Ansökan öppnar v. 36

Bli trafiklärare i Jönköping! Landets största utbildningsenhet för transport och logistik TTC och Yrkeshögskolan utbildar trafiklärare.

Som trafiklärare har du en god arbetsmarknad med stora möjligheter att få arbete direkt efter utbildningen. Du får möjlighet att påverka och utveckla individer så att de blir tryggare förare, ökar trafiksäkerheten och minskar miljöpåverkan. Det är ett meningsfullt arbete där du också ser konkreta resultat av din insats.

Utbildningen varvar teori, eget arbete, praktisk körning samt lärande i arbete (LIA).

Utbildningen kommer till stor del att bedrivas på TTC (Transport och Trafiktekniskt Centrum i Jönköping) som är en av Sveriges modernaste anläggningar med trafikövningsplats och mycket rutinerade utbildare. Undervisning bedrivs av lärare som har lång erfarenhet som trafiklärare och utbildare.

För att kunna bedöma din kör- och trafikvana kommer du att få genomföra en körbedömning. Testet tar ca 60 minuter och kostar 1000 kr. Du bedöms av lärarna från trafikutbildningen. Du kommer också att få genomföra en intervju gällande viktiga kompetensområden.

Kontakt
Kim Hoffmann
Utbildningsledare Trafik
0738 - 119 722

VISA MINDRE