Naprapatprogrammet - specialistutbildning inom manuell medicin
Naprapatprogrammet är en fyraårig specialistutbildning inom manuell medicin. Utbildningen ges på heltid och kombinerar teoretisk, praktisk och klinisk undervisning för att ge en integrerad lärandeupplevelse.
Statlig tillsyn och studiebidrag
Utbildningen är ställd under statlig tillsyn med Universitetskanslersämbetet som tillsynsmyndighet och är studiemedelsberättigad för studenter från Sverige, Norge och Finland.
Certifieringar och karriärmöjligheter
Efter det första året har du möjlighet att ansöka om certifiering som massör via Branschrådet Svensk Massage (BSM). Du blir även personlig tränare och kan ansöka om certifiering genom Active Sweden för nationell PT-licens (EQF4). Efter att ha fullföljt fyra års studier och avlagt naprapatexamen kan du genomföra praktiktjänstgöring och ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen i Sverige eller Helsedirektoratet i Norge.
Interprofessionellt lärande tillsammans med kiropraktorer
Delar av utbildningen läser du tillsammans med studenter på kiropraktorprogrammet. Denna interprofessionella samverkan ger dig möjlighet att samarbeta och utbyta kunskap med blivande kiropraktorer.
Erfarenhet och kvalitet på naprapathögskolan
Med över 50 års erfarenhet har Naprapathögskolan etablerat en utbildning av hög kvalitet och stabilitet. Genom att utbildningarna bedrivs parallellt främjas en naturlig interprofessionell samverkan, där du får möjlighet att samarbeta och utbyta kunskap med blivande kiropraktorer. Samtidigt är det viktigt att bevara och vidareutveckla varje professions unika förutsättningar, vilket speglas i att utbildningarna drivs som separata skolor – Naprapathögskolan och Kiropraktorakademin – båda en del av Nordiska Institutet för Manuell Medicin (NIMM).
Naprapatprogrammet
Naprapatprogrammet erbjuder en omfattande utbildning som kombinerar teoretiska och praktiska kunskaper inom manuell medicin.
Grundläggande medicinska ämnen
Hälften av studierna fokuserar på grundläggande medicinska ämnen såsom anatomi, fysiologi, neurologi, ortopedi och idrottsmedicin. Den andra hälften är specialiserad inom naprapati. Här får du lära dig att undersöka och diagnostisera besvär i muskler och leder samt bemästra manuella behandlingstekniker som triggerpunktsbehandling, stretching, klassisk massage, mobilisering och manipulation.
Specialisering inom naprapati
För att ge en komplett utbildning inom naprapati inkluderar programmet även moment som träningslära och ergonomi. Detta gör att du som framtida naprapat kan förebygga besvär och arbeta med rehabilitering. Denna kombination av medicinsk kunskap och specialisering inom naprapati gör att du kan ta ansvar för att ställa diagnos och avgöra när du ska behandla eller remittera vidare till läkare eller annan vårdgivare.
Praktisk erfarenhet genom klinisk utbildning
Från och med andra terminen får du möjlighet att praktisera dina kunskaper på någon av högskolans kliniker. Under handledning av legitimerade naprapater tar du emot egna patienter som söker sig till kliniken för behandling. Den verksamhetsförlagda undervisningen (VFU) kopplar samman teoretisk och praktisk kunskap och ger dig värdefull erfarenhet.
Vetenskaplig fördjupning och examensarbete
Vetenskaplig utveckling är en röd tråd genom hela utbildningen, och under fjärde året får du möjlighet att fördjupa dig inom ett specifikt område genom att skriva ett examensarbete. När du har genomfört alla kurser och godkänts i slutprovet får du din naprapatexamen och är väl förberedd för att påbörja din legitimationspraktik och inleda din karriär som legitimerad naprapat.
Hur ser arbetsmarknaden ut för naprapater?
Arbetsmarknaden för naprapater är god. Naprapati är en väletablerad och populär behandlingsform och behovet av naprapater är stort. Besvär i muskler och leder är en av vår tids största folksjukdomar och en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivningar inom arbetslivet.
Välkommen med din ansökan inför höstterminen 2025!
Naprapathögskolan har sedan 2009 ett samarbetsavtal med Institutet för Miljömedicin vid Karolinska Institutet och sedan 2019 även med Sophiahemmet Högskola.