Byggbranschens Utbildningscenter säkerställer att du och dina medarbetare har rätt kompetens, vi uppdaterar dig med aktuella och framtidsinriktade utbildningar, för både yrkesarbetare och tjänstemän.
Vi har ett brett utbud inom entreprenadjuridik, byggproduktion, arbetsmiljö, företagsstyrning, ledarskap, kollektivavtal och arbetsrätt.
Välj mellan öppna-, företagsinterna-, klassrum-, online- och distansutbildningar.
Vi arbetar kontinuerligt med att utöka vårt utbud och anpassa det till branschens utveckling och Byggföretagens medlemmars behov – för att alltid vara i framkant i samhällsutvecklingen.
Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt kompetensutbildning för dig och dina medarbetare.
Visa mer
Visa mindre
Privata utbildningar hos Byggbranschens utbildningscenter, BUC - Kompetensutbildning
Ny i byggbranschen - Online
Är du ny i branschen? Kan du dina rättigheter och förstår du dina skyldigheter? Din arbetsplats är tillfällig och du arbetar ofta tillsammans med andra aktörer i en miljö med stora risker som är starkt reglerad av lagar och regler i flera nivåer. Det ställer stora krav på dig. Löpande starter.
Kravtillägg BAS P/U - Online
Utbildningen är framför allt avsedd för nuvarande Bas-P och Bas-U-handläggare, byggherrar och projektörer som behöver uppdatera sina kunskaper i enlighet med de nya föreskrifterna. Den är också relevant för andra yrkesroller som behöver grundläggande kunskaper om byggarbetsmiljösamordning enligt de nya reglerna. Löpande starter.
Bas U - 1 dag - flera orter - distans och klassrum
Denna utbildning syftar till att fördjupa dina kunskaper och färdigheter inom arbetsmiljöregler och praktisk samordning under byggskedet, enligt krav och riktlinjer från arbetsmiljölagen och AFS 2023:3. Ges både på distans och på plats.
Bas P - 1 dag - distans och klassrum
Denna utbildning syftar till att fördjupa dina kunskaper och färdigheter inom arbetsmiljöregler och praktisk samordning under planering och projektering, enligt krav och riktlinjer från arbetsmiljölagen och AFS 2023:3.
BAM, Startkurs Arbetsmiljö - 3 dagar - distans och klassrum
Utbildningen ger dig kunskaper om de viktigaste arbetsmiljöaspekterna och föreskrifterna inom bygg- och anläggningsbranschen, och är en viktig grund för att du ska kunna uppfylla din roll som chef, byggarbetsmiljösamordnare (Bas-P/Bas-U) eller skyddsombud. Utbildningen är en del av arbetsmiljöavtalet med Byggnads och Seko, och ges som en partsgemensam utbildning.
OSA - Organisatorisk och social arbetsmiljö - 1 dag - distans
Utbildningen ger dig kunskap, insikt och verktyg för att bedriva och medverka i det hälsofrämjande arbetsmiljöarbetet på din arbetsplats eller företag.
Brandfarliga heta arbeten - 1 dag - klassrum
Brandfarliga Arbeten är en branschanpassad utbildning för bygg- och anläggningsbranschen som uppfyller försäkringsbolagens krav på kursen ”Heta arbeten”. Du ökar din förståelse kring risksituationer i moment där det finns brandrisk, som du direkt kan tillämpa i ditt arbete. Du får kunskaper i hur du utför arbeten brandsäkert som på något sätt orsakar uppvärmning, som svetsning, lödning, torkning eller liknande. Utbildningen finns även på Polska.
Fuktsäkerhet - Grund - 2 dagar - distans och klassrum
Grundutbildningen ger dig kunskaper om fukt i byggproduktion, fukt i byggnader och visar på riskkonstruktioner. Målet är att ge dig förståelse och praktisk erfarenhet som avsevärt förbättrar förutsättningarna för att kunna bygga lufttätt. Vi reder också ut vilka krav som gäller enligt Boverkets byggregler (BBR) och branschregler. Du får kunskap om de faktorer som påverkar uttorkningstider, konstruktivt fuktskydd, samt hur man undviker framtida fuktproblem.
Fuktsäkerhet - Översikt - 1 dag - distans och klassrum
Utbildningen ger dig en översiktlig kunskap om hur fukt fungerar i vår vardag, och vänder sig till dig som behöver en grundläggande kunskap om fukt. Du får ökad förståelse för hur fukt fungerar i våra byggnader och grundläggande kunskap om varför byggnader ska vara lufttäta.
Installationssamordning - 4 dagar - distans och klassrum
Utbildningen inriktar sig till att studera de traditionella disciplinerna (rör, vent, styr, sprinkler, el, tele, säkerhet mm) ur installationssamordnarens perspektiv där du är omgiven av specialister från alla discipliner, från mottagen order till samordnad funktionsprovning och överlämnande.
Platsgjutning av betong, kompetensklass I-U - 10 dagar - klassrum
Utbildningen är framtagen för dig som aktivt ska verka på byggarbetsplatsen och leda arbetet så att uppställda mål uppnås och utlovad kvalitet erhålls. Under utbildningen bygger vi vidare på kunskaperna du erhöll under utbildningen kompetensklass II – fast på en helt annan nivå.
Platsgjutning av betong, kompetensklass II-U - 7 dagar - distans och klassrum
Utbildningen Platsgjutning av betong, kompetensklass II-U, ger dig kunskap om gällande betongbestämmelser, materialets egenskaper, formbyggnad, armering, gjutning, härdning och uttorkning av betong m.m. Utbildningens syfte är att du ska få kunskap som behövs för att kunna agera som ansvarig vid gjutningar i kompetensklass II.
Kontrollansvarig enligt PBL - 3 dagar - distans och klassrum
Utbildningen ger dig goda kunskaper om bygglagstiftning, som behövs för dig som ska jobba som Kontrollansvarig (KA). Som KA ska du bland annat tillsammans med byggherren ta fram förslag till kontrollplan och se till att kontroller genomförs och att handlingar och bestämmelser följs.
Kvartsdamm – VR (Virtual reality)
Utbildningen fokuserar på riskmedvetenhet och behovet av god planering och ett förebyggande säkerhetsarbete. Betydelsen av det personliga ansvaret lyfts fram tillsammans med vilka tydliga mandat att påverka hur arbetet ska genomföras som följer med de olika yrkesrollerna och deras respektive ansvarsområden. Denna är en VR utbildning som levereras genom headset och handkontrollers. Utbildningen tar cirka 45 minuter och följs av ett kunskapsprov.
Schaktansvarig - Säker schakt - 1 dag - distans och klassrum
Du får lära dig att övervaka och kontrollera arbetet. Hur olika jordarter och tekniska egenskaper påverkar släntlutning och rasrisk, och hur helheten påverkar säkerheten vid schaktarbeten. Efter avslutad och godkänd utbildning ska du kunna fungera som schaktansvarig för schaktarbeten. Utbildningen avslutas med ett kunskapsprov.
Entreprenadjuridik - Grund - 1 dag - distans och klassrum
Genom grundkursen får du som kursdeltagare grundläggande entreprenadjuridiska kunskaper för att kunna bevaka ditt företags rättigheter och skyldigheter. Utbildningens tyngdpunkt ligger på de viktigaste bestämmelserna i AB 04. En översiktlig genomgång kommer även göras vad gäller ABT 06 samt utvalda bestämmelser i underentreprenadavtalen AB-U 07 och ABT-U 07. Syftet är framför allt att du som kursdeltagare ska få en förståelse för standardavtalens systematik, en magkänsla för när du behöver tillämpa dem och hur du då ska gå till väga.
Entreprenadjuridik - Grund - Online
Genom grundkursen får du som kursdeltagare grundläggande entreprenadjuridiska kunskaper för att kunna bevaka ditt företags rättigheter och skyldigheter. Utbildningens tyngdpunkt ligger på de viktigaste bestämmelserna i AB 04. En översiktlig genomgång kommer även göras vad gäller ABT 06 samt utvalda bestämmelser i underentreprenadavtalen AB-U 07 och ABT-U 07. Syftet är framför allt att du som kursdeltagare ska få en förståelse för standardavtalens systematik, en magkänsla för när du behöver tillämpa dem och hur du då ska gå till väga. Starta kursen när du vill!
Arbetsledare - 8 dagar - distans och klassrum
8 kunskapsfyllda dagar - Du får lära dig hur du skapar goda förutsättningar för en väl fungerande planering och samordning på arbetsplatsen, en effektiv produktion och inte minst en bra arbetsmiljö. Kursen ger dig en inblick i de vanligaste förekommande arbetsuppgifterna för en arbetsledare. Du får en ökad förståelse för vikten av planering och samverkan i den dagliga verksamheten på arbetsplatsen. Du får också en inblick i förutsättningarna som gäller för entreprenadverksamheten.
Företagsledning för underentreprenörer - 2 dagar - distans
Vi på BUC har sett ett stort behov av en kortare utbildning som riktar sig direkt till underentreprenörer. Vi har därför tagit fram en specifik utbildning som riktar sig direkt till målgruppen, där du som deltagare får tre utbildningar i ett paket – grunder i entreprenadjuridik, projektekonomi och arbetsrätt. Utbildningen vänder sig till dig som ingår i företagsledningen i ett specialföretag.
Projekteringsledning i praktiken - 3 dagar - distans och klassrum
Projekteringsledning i praktiken är utbildningen för dig som vill fördjupa dig i din roll som projekteringsledare. Du får förståelse för hur processen styrs under projekteringsfasen och hur du hanterar komplexiteten på ett framgångsrikt sätt. Vi går igenom de förutsättningar som du som projekteringsledare strukturerar för att ge projekteringsgruppen de bästa förutsättningarna för att leverera rätt handlingar.
Teknisk Grundutbildning - 17 dagar - distans och klassrum
Utbildningen ger dig de tekniska baskunskaper som behövs för att jobba som arbetsledare. Du får förståelse för hur konstruktioner byggs upp, beräknas och hur material samverkar. Kunskaper du kommer att ha användning av för att nå rätt kvalitet i produktionen.
Byggarbetsmiljösamordning - 1 dag - distans och klassrum
Utbildningen är avsedd att ge dig de kunskaper kring byggarbetsmiljösamordning som behövs för dig som på olika sätt interagerar med en Bas-P eller Bas-U. Det är viktigt att alla aktörer känner till vem som har vilken uppgift och vilket ansvar i byggarbetsmiljösamordningen. Onlineutbildningen har löpande starter.
Prevention 1 - 1 dag - distans och klassrum
Efter utbildningen ska du praktiskt kunna bedriva förebyggande preventionsarbete, samt hälsofrämjande insatser på din arbetsplats. Utbildningen ger dig kunskaper om belastningsergonomi, preventionsplan, riskbedömning och frisk- och riskfaktorer. Utbildningen ger också insikter i hur du bidrar till en säker arbetsplats.
Samverkan och förändringsarbete - 2 dagar - klassrum
Utbildningen är en del av arbetsmiljöavtalet med Byggnads och Seko, och ges som en partsgemensam utbildning. Vi kommer att utveckla din förmåga att kommunicera, skapa engagemang och hur du skapar en bra samverkan i arbetsmiljöarbetet. Utbildningen riktar sig till dig som skyddsombud anslutna till Byggnads och Seko. Du i arbetsledande ställning eller jobbar med HR-funktioner passar utbildningen också bra för.
Prevention 2 - 1 dag - distans och klassrum
Efter utbildningen ska du praktiskt kunna bedriva förebyggande preventionsarbete, samt hälsofrämjande insatser på din arbetsplats. Utbildningen ger kunskaper och insikter om organisatorisk och social arbetsmiljö, säkerhet, rehabilitering och försäkringar. Utbildningen är en del av arbetsmiljöavtalet med Byggnads och Seko.
De viktigaste föreskrifterna - 1 dag - distans och klassrum
I den här utbildningen repeterar vi Startkurs arbetsmiljö, BAM, för att därefter fördjupa oss i de föreskrifter som är viktigast för just dig. Utbildningen är en del av arbetsmiljöavtalet för skyddsombud med Byggnads och Seko, och ges som en partsgemensam utbildning.
Rehabilitering och försäkringar - 2 dagar - klassrum
Du får lära dig mer om försäkringssystemets grunder och hur du hanterar och dokumenterar utredningar. Du får också lära dig mer om riskområden som är vanliga rehabiliteringsärenden, exempelvis kränkande särbehandling och drogproblematik. Utbildningen är en del av arbetsmiljöavtalet med Seko.
Platsgjutning betong, klass I-U - Uppdateringsutbildning 3 dagar - klassrum
Då certifikaten numera är tidsbegränsade och gäller i 10 år krävs det att du blir godkänd på tentamen och kan intyga din aktivitet inom betongområdet för att förnya ditt certifikat för Platsgjutning av betong – kompetensklass I-U. När du går en utbildning hos BUC får du en kvalitetssäkrad utbildning med branschens främsta utbildare inom betong.
Platsgjutning betong, klass II-U - Uppdateringsutbildning 3 dagar - klassrum
Då certifikaten numera är tidsbegränsade och gäller i 10 år krävs det att du blir godkänd på tentamen och kan intyga din aktivitet inom betongområdet för att förnya ditt certifikat för Platsgjutning av betong – kompetensklass II-U. När du går en utbildning hos BUC får du en kvalitetssäkrad utbildning med branschens främsta utbildare inom betong.
Arbetsrätt - Grund - 1 dag - klassrum
Vi går igenom processen kring en omorganisation som leder till arbetsbrist, upprättande av turordningslista, tillräckliga kvalifikationer samt hur man verkställer en uppsägning. Vi utgår ifrån gällande lagstiftning, rättsfall och sedan varvar vi det med diskussioner. Vi pratar om konsekvenserna av att vara oaktsam eller vårdslös på en arbetsplats och går igenom grunderna för personliga skäl och avsked. Vi pratar också om fackens roll på arbetsplatsen, arbetsmiljölagen, de viktigaste ledighetslagarna och om diskriminering.
Fallskydd - 1 dag - klassrum
Utbildningen vänder sig brett till projektörer, arbetsledare och yrkesarbetare och strävar efter att skapa en gemensam bild av effektivt säkerhetsarbete, gällande ansvarsfördelning samt det löpande samarbetet genom projektering, planering och produktion. Utbildningen fokuserar på riskmedvetenhet och behovet av god planering och ett förebyggande säkerhetsarbete.
Fuktsäkerhet vid produktionsplanering - 1 dag - distans och klassrum
Under denna dag får du verktyg för att kunna planera din produktion för att uppnå ställda krav. Du får vägledning i hur du kan upprätta projektanpassade dokument samt hur satta fuktsäkerhetskrav ska tolkas. Du får kunskap om de faktorer som påverkar uttorkningstider och vilka krav som kan ställas vid upphandling och hur dessa kan följas upp. Utbildningen ger även grundläggande kunskap om hur man uppnår lufttäthet i byggnaders klimatskal (väggar och tak), och vikten av detta.
Fuktsäkerhet vid projektering - 1 dag - distans och klassrum
Målet är att ge dig förståelse och praktisk erfarenhet som avsevärt förbättrar förutsättningarna för att kunna projektera fuktsäkra byggnader. Vi reder också ut vilka krav som gäller enligt Boverkets byggregler (BBR) och branschregler. Du får kunskap om de faktorer som påverkar uttorkningstider, konstruktivt fuktskydd, samt hur man undviker framtida fuktproblem. Utbildningen ger grundläggande kunskap om hur man uppnår lufttäthet i byggnaders klimatskal (väggar och tak), och vikten av detta.
Fuktmätning i betong och golvavjämning - 4 dagar - klassrum
Utbildningens mål är att du ska kunna ta det första steget mot en RBK-auktorisation avseende fuktmätning i betong och golvavjämning. Du får de kunskaper som behövs inom fukt, betong, golvavjämning, mätning, planering och dokumentation som grund för att kunna utföra en kvalitetssäkrad fuktmätning.
Entreprenadjuridik - Fortsättning - 1 dag - distans och klassrum
Utbildningen är uppbyggd utifrån ett verklighetsinspirerat förfrågningsunderlag för ett större entreprenadprojekt. Vi kommer att från ett juridiskt perspektiv behandla allt från kalkylskedet, projektets genomförande, till garantitiden. Praktiska övningsexempel varvas med teoretiska inslag. Stor vikt läggs på beställarens och entreprenörens rättigheter och skyldigheter rörande bland annat ÄTA-arbete, produktionsstörningar, avisering med mera. DISTANS kan vara uppdelad på två förmiddagar!