På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Högskola & universitet

Högskola & universitet

Det första grundades redan 1477. Idag finns universitet och högskolor på fler än 20 svenska orter och tillsammans tar de emot 100.000 nya studenter varje år.

All utbildning är uppbyggd av kurser, som kan läsas antingen fristående eller i paketutbildningar till mer specifika yrken. Ett års studier på heltid motsvarar 60 högskolepoäng.

Utbildning är indelad i:

  • Grundnivå - tre år
  • Avancerad nivå - plus ett till två år
  • Forskarnivå - två till fem år ytterligare

För att komma in på en utbildning måste du vara behörig. Grundläggande behörighet får du genom slutbetyg från gymnasiet, med lägst betyget godkänt i kurser motsvarande minst 2 250 gymnasiepoäng. Har du inget slutbetyg går det att läsa in på exempelvis Komvux.

Många kurser och utbildningar kräver också särskild behörighet, det betyder att det krävs att du har läst vissa ämnen eller har viss yrkeserfarenhet av något slag.

Läs om Högskoleprovet och andra behörigheter än gymnasiebetyg samt övrig information på www.studera.nu.

Vad är skillnaden mellan en högskola och ett universitet?

Skillnaden mellan ett universitet och en högskola är att bara universitet får utfärda examen på forskarnivå. Men genom att samarbeta på olika sätt kan även många högskolor göra det idag. I praktiken är det ingen skillnad att studera på en svensk högskola eller universitet för de allra flesta studenter.

Visste du att...?

...det är Universitets Kanslers Ämbetet (UKÄ), som granskar kvaliteten i högre utbildning, analyserar utvecklingen, ansvarar för officiell statistik om högskolan samt bevakar att universitet och högskolor följer lagar och regler.