Gamlebygymnasiet

GAMLEBYGYMNASIET hittar du ca 2 mil norr om Västervik. Vi är en friskola med riksintag och det gör att du kan söka hit var du än bor i landet. Alla våra utbildningar ger dig valmöjlighet att börja jobba direkt efter studenten eller läsa vidare på universitet eller högskola.

Vi är ett naturbruksgymnasium för dig som tycker om djur och natur och som vill ha en praktisk utbildning med möjlighet till fortsatta studier. Vi utbildar även anläggningsmaskinsförare på Bygg- och Anläggningsprogrammet.

Vår skolgård är 550 hektar stor och som elev varvar du teori med praktiska lektioner ute på våra marker, i våra djurstallar och jordbruk.

VÅR SKOLA
Skolan har en stor välutrustad verkstad, ett flertal moderna traktorer och entreprenadmaskiner med den senaste tekniken och ett stort antal maskiner för jordbearbetning, sådd och skörd. Skolans markbyggnadshall som är 18x33 meter stor och innehåller två ”sandlådor” som var och en är 6x16 meter, vilka är perfekta att öva anläggningsarbeten i.

För utbildningen inom jakt finns övningsskog, gamla skogar med höga naturvärden, produktionsskogar, artrika ängar och vattendrag samt jaktmarker med nyttjanderätt för skolans elever.

Vi har ett nybyggt djurhus med ett flertal djur såsom fåglar och gnagare. Reptiler, en spindel, sköldpaddor och fiskar finns i en annan byggnad. Vi har även getter, alpacka, kaniner och höns.

För hund- och hästutbildning finns ett stort och rymligt ridhus som gör att eleverna kan träna inomhus året runt. Elever som vill ta med egen häst till skolan kan hyra stallplats av Ogestad Egendom och eleverna får naturligtvis möjlighet att hyra skolans ridhus även på kvällar och helger.

På skolans område finns växthus, stora gräsmattor och en rad varierande rabatter som nyttjas för trädgårdsutbildning.

Vi har en egen restaurang som heter "Bondens kök" och maten som vi serverar är lagad på plats av de finaste närproducerade råvarorna som går att finna.

INTERNAT
Du som kommer från andra delar av landet kan bo på vårt internat. Vi garanterar alltid boende till elever i årskurs ett. Det finns ett antal rum på internatet där det är möjligt att ha med sig eget djur. 

GAMLEBYGYMNASIET har ett unikt samarbete med Ogestad Egendom som är Sveriges största mjölkproducent. Marken runt skolan som skolan äger men som Ogestad brukar omfattar 550 ha jord- och skogsbruksmark. På nära håll får du se och delta i hur ett professionellt lantbruksföretag drivs.

Visa mer
Visa mindre