Artiklar, filmer och blogginlägg för dig som vill nörda ner dig

Allt du vill veta om hur man skaffar sitt drömjobb

Här kan du läsa om jobb, utbildning och annat som kan vara till din hjälp för att bygga en bra framtid på arbetsmarknaden.
Vi har även en artikelserie som heter "Elin spanar", där vår skribent Elin reflekterar, besöker arbetsplatser och talar med anställda. Tipsa gärna Elin om yrken eller arbetsplatser som du vill veta mer om, mejla oss!

PÅ DJUPET
Martin Anderberg – från vedbacken till årets unga skogsentreprenör 2024 Reportage i samarbete med Södra Skogsägarna

Martin Anderberg – från vedbacken till årets unga skogsentreprenör 2024

För sitt arbete som seriös entreprenör med stort fokus på ledarskap har Martin Anderberg, 38 år, på MK Forest AB i Ljungby vunnit Gröna arbetsgivares pris Årets unga skogsentreprenör på 50 000 kronor.

Från vedbacken till eget företag

Martin Anderberg är född in i skogsbruket. Som fyraåring stod han och högg ved hemma på vedbacken i Torlarp utanför Ljungby, och några år senare hjälpte han sin pappa att fälla träd för första gången. Vid 16 års ålder startade han sitt första företag och hjälpte grannar att röja och avverka. Under åren har han växlat mellan att vara egenföretagare och anställd. Sedan 2016 äger han MK Forest, som bedriver avverkning, främst gallring till 80–90 procent, samt skogsvård. Han hade en kompanjon i början, men sedan 2019 driver han företaget själv. Södra är den största kunden, men de kör också åt Stiftet och har en del egen avverkning.

Tillväxt under pandemin

Företaget började växa rejält under pandemin. 2019 hade han fyra skogsmaskiner och fyra anställda. Idag består företaget av 12 medarbetare, fem skördare och fyra skotare. Det är numera också ett familjeföretag då Martins fru Jenny är en av medarbetarna sedan 2020.

Fokus på medarbetarnas behov

Martin menar att framgången ligger i att möta de anställdas behov och låta dem utvecklas.

- Personalpolitiken är det jag är mest stolt över. Medarbetarna är den viktigaste tillgången och jag insåg tidigt att det är dyrt att förlora personal och att det därför är viktigt att vara lyhörd för deras behov. Det bästa sättet att anställa nya medarbetare är att anställa dem direkt efter gymnasiet. Jag har använt praktikstödet och har haft två praktikanter om året sedan 2020 och nyanställt en om året. Jag har kvar personal sedan 2014 och har noll personalomsättning, säger Martin.

Martin menar att hemligheten bakom trivseln bottnar i att medarbetarna känner sig sedda och lyssnade på, och de tillsammans driver utvecklingen i företaget.

Balans mellan arbete och privatliv

- Vi kör till exempel enkelskift även om vi ekonomiskt skulle tjäna på att köra dubbla skift. Men jag tror inte det skulle fungera, många av oss har familjer och barn. För att kunna prestera på hög nivå på arbetet behöver vi få tid att ägna oss åt saker som får oss att må bra även utför jobbet. Självklart arbetar vi övertid ibland, men vi anstränger oss för att undvika det. Vi har även en gemensam fikastund en gång i månaden, en timme som alla får betalat för att vara med på.

Individuell utveckling och ansvar

- Vi diskuterar hur vi kan utvecklas tillsammans i företaget. En medarbetare sa att han ville göra något mer än att bara köra maskin, så vi valde att köpa en traktortrailer. Nu har han, förutom att köra skotare, också ansvaret att flytta maskiner. En annan medarbetare tycker det är kul att skruva och meka, och han har därmed fått ett extra ansvar för att fixa med saker vi kan göra själva. Det kan även vara så att någon medarbetare vill utbilda sig vidare och vi kanske till och med betalar en del av den utbildningen. Jag vill att medarbetarna är med och utvecklar vårt företag, säger Martin.

Familjeföretag och delat ledarskap

2020 fick Martin och Jenny sitt första barn. När Jenny var föräldraledig började hon hjälpa till med olika saker i företaget, hämta grejer, hjälpa till med ekonomin och göra löner.

- När jag sedan var föräldraledig fick hon ta ett större ansvar för företaget. Hon tog då över utvecklingssamtalen och det blev ett lyft. När hon höll samtalen vågade medarbetarna ge mer konstruktiv kritik om mitt ledarskap och vad jag ska göra om dagarna. Det har drivit företaget framåt. Sedan i våras är Jenny tjänstledig från sitt ordinarie arbete och arbetar heltid i företaget och har det uttalade personalansvaret. Vi gör också medarbetarundersökning som en förberedelse inför utvecklingssamtalet och vi har arbetsplatsträffar två gånger om året, då vi pratar igenom allt som är viktigt, berättar Martin.

Modern maskinpark som framgångsfaktor

Förutom att omge sig med engagerad personal ser Martin Anderberg en modern maskinpark som en viktig framgångsfaktor för företaget. Han köper nya maskiner kontinuerligt, ibland av nödvändighet men lika ofta av konkurrensskäl. Moderna maskiner gör företaget mindre sårbart.

Prisutdelning och framtidsplaner

Priset "Årets unga skogsentreprenör" delades ut den 6 november i Örebro på Skogsentreprenörernas årsstämma.

- Jag fick 50 000 och en blombukett. En del av pengarna ska gå till någon trevligt för gruppen för det är ju vi tillsammans som har åstadkommit det här, säger Martin.