Artiklar, filmer och blogginlägg för dig som vill nörda ner dig

Allt du vill veta om hur man skaffar sitt drömjobb

Här kan du läsa om jobb, utbildning och annat som kan vara till din hjälp för att bygga en bra framtid på arbetsmarknaden.
Vi har även en artikelserie som heter "Elin spanar", där vår skribent Elin reflekterar, besöker arbetsplatser och talar med anställda. Tipsa gärna Elin om yrken eller arbetsplatser som du vill veta mer om, [email protected]

PÅ DJUPET
De bygger framtidens samhälle! Peter - reportage från framtid.se

De bygger framtidens samhälle!

Peter Hellgren är vd och medgrundare av Consid. Ett svenskt företag som erbjuder helhetslösningar inom IT, affärsutveckling och kommunikation. En framtidens bransch för alla. 


Hej Peter, du driver bolag inom IT. Ett begrepp som de flesta säkert känner till i dagsläget men vad innebär det egentligen?
IT betyder "Information Technology" eller informationsteknologi och är egentligen allt som har med datorteknik att göra, såsom nätverk, hårdvara, mjukvara och Internet. Ett IT-jobb kan till exempel vara dataprogrammerare, nätverksadministratör, datatekniker, webbutvecklare, spelutvecklare, UX/UI och teknisk supporter. Samhället vi lever i idag kallas ”informationssamhälle” eller ”kunskapssamhälle” eftersom vår hantering av information i hög grad har ersatt det fysiska arbetet. Vi står på randen av en teknisk revolution som i grunden kommer att förändra vårt sätt att leva, arbeta och förhålla oss till varandra. I sin skala, omfattning och komplexitet kommer förvandlingen att vara olik allt som mänskligheten har upplevt tidigare. Vi vet ännu inte exakt hur det kommer att utvecklas men den har kallats den fjärde industriella revolutionen.


Oj, IT är alltså väldigt brett! Så IT är en bransch för… ja för vem?
För alla. Det behövs väldigt många olika kompetenser och yrkesroller inom IT. Det är mycket programmering, men även en hel del projektledning, design och kommunikation. Försäljning, HR och rekrytering är också väldigt centrala roller som ingår inom IT och här finns tekniker, samhällsvetare, ekonomer, grafiker och naturvetare. Branschen växer dessutom enormt så det tillkommer hela tiden nya områden.


Om du fick säga några rader till någon som är intresserad av yrket/branschen, vad skulle du säga?
Skapa dig en bred bas att stå på. Matematik är alltid bra att ha även om du egentligen är mest intresserad av design. Svenska och engelska är också bra kunskaper att ha med sig in i branschen. Det är en bransch där du kommer i kontakt med alla övriga branscher eftersom alla är beroende av IT. Sverige är dessutom i den absoluta världstoppen vad avser fintech och spel.


Det pratas också mycket om digitalisering, varför är det viktigt?
Det är den viktigaste trenden i samhället. Alla delar av samhället digitaliseras och många arbeten och funktioner automatiseras. Artificiell intelligens (AI) är det största som händer just nu och kommer att förändra samhället mycket. Det kommer att frigöra oss så att vi kan spendera mer tid på det vi tycker är intressant. Vi kommer få ett samhälle där vi jobbar mindre än vad vi gör idag.


Men vad är det egentligen, hur skulle du definiera digitalisering?
Det handlar egentligen bara om att om att överföra information och data från analogt till digitalt. Men idag är det en hel samhällsprocess som innebär att vi effektiviserar och förbättrar i stort sett alla delar av samhället och alla samhällsfunktioner.


Du valde att starta bolag inom IT och Tech, ett bolag som idag är ledande i Norden, hur kommer det sig?
Min kollega Henrik Sandell och jag ville skapa en arbetsplats som vi själva ville jobba på. En arbetsplats där man får möjlighet att utveckla sin fulla potential. Det hade vi själva inte fått uppleva och kände att det var det vi ville skapa. Det är över 20 år sedan nu och vi kommer att fortsätta länge till.


Ni har tagit ett helhetsgrepp om branschen och driver bland annat en podd, varför då?
Det handlar om att ge tillbaka till samhället. Vi arbetar mycket med hållbarhet och en del i det är att inspirera och kompetensutveckla. Vi har gett ut böcker, arrangerat seminarier och nätverksträffar. Vi publicerar också en podd, Digitala Influencer-podden, en gång i veckan med intervjuer med Sveriges främsta aktörer inom just digitalisering.


Om du fick ge ditt bästa argument för att välja branschen, vad skulle du säga?
Vi bygger framtidens samhälle. Se till att vara med. Det är otroligt spännande och omväxlande. Du kommer inte ha tråkigt. Våra anställda utvecklas ständigt och många byter arbetsuppgifter. Ofta är det nya områden eller idéer som de själva har kommit på.


Vad behöver branschen i framtiden?
Vi behöver sätta människan i centrum. Ju mer artificiell intelligens tar över desto mer måste vi se till att fortsätta ha människan och de mänskliga värderingarna i fokus. Jag skulle vilja se ännu fler tjejer och kvinnor i branschen. För att göra det möjligt behöver vi förändra kulturen men också förändra den stereotypa bilden som finns kring IT. Alla ska känna sig välkomna och det är på väg att förändras. Branschen måste också tänka mer hållbart. På Consid ligger vi i framkant där men vi vill också utmana branschen att bli den mest hållbara av alla.


Du verkar vara en förebild i branschen, har du några förebilder?
Jag bara älskar starka profiler som Petter Stordalen och Zlatan Ibrahimovic.


Slutligen, vad skulle du vilja säga till Peter Hellgren när han var 15 år? 
Ta vara på alla fantastiska möjligheter som finns och fokusera på möjligheter i stället för hinder. Lev i nuet, fånga dagen, skapa kontakter och bygg nätverk.


Kolla in de yrken vi presenterar inom Data & IT här >>

 

Reportage från framtid.se