Vett och etikett på jobbet

Vett och etikett på jobbet

Vad ska man ha på sig? Måste man hälsa på alla? Vad gör jag om kollegan luktar illa? Framtid ringde upp etikettexperten Magdalena Ribbing för att höra vad som gäller när det handlar om hyfs och stil på jobbet.

Hej Magdalena! Du har skrivit boken ”Etikett på jobbet”. Varför behövs en sådan bok? – Jag har svarat på över 60 000 frågor på min sajt på Dagens Nyheter och på senare år har frågorna om arbetslivet blivit allt fler. Numera jobbar man hemifrån eller i kontorslandskap och man byter jobb oftare än förr. Många tycker att det är svårt att hantera och har frågor om allt från hur man söker jobb till hur man beter sig på plats på jobbet. Därför skrev jag en bok i ämnet.

Vilken är den vanligaste frågan du får?

– Det är faktiskt hur man ska göra när någon på jobbet inte luktar gott. Det är vanligare än man tror att människor inte tänker på sin hygien. De kan ha en ny tröja och snygga jeans, men brist på hygien.

Hur ska man göra om kollegan lukar illa då?

– Mitt förslag är att man tar upp ämnet på ett allmänt möte och pratar om vikten av att vare sig ha för mycket parfym eller att lukta illa. Då pekar man inte ut någon. Men man kan också tala direkt med personen i fråga och försiktigt påpeka problemet – du måste ge kollegan chansen att rädda ansiktet. Lägg även till att du skulle uppskatta att personen sa till dig om situationen var omvänd.

Är det stor skillnad mellan hyfs på jobbet och i skolan, tycker du?

– En viktig sak är att man inte kan komma till en möjlig arbetsgivare och tro att det är ens intressanta klädsel som ska ge en jobbet. På en arbetsplats företräder man jobbet och inte sig själv. Man går inte till en arbetsgivare i lårhöga stövlar eller bakvänd keps och trasiga jeans och tror att man ska få jobb för att man är snygg. Det handlar om att visa respekt och att man kan passa in på företaget.

Första dagen på jobbet. Man känner ingen och är kanske lite bortkommen - hur gör man?

– Anledningen till att man känner sig bortkommen är ofta för att vi i Sverige är dåliga på att ta hand om nyanställda. Det bör alltid finnas en person som möter dig i entrén, visar runt i lokalerna, introducerar dig för de andra på kontoret och berättar om dagliga rutiner. Om man inte får ett sådant bemötande blir man helt enkelt tvungen att ta mod till sig, fråga sig fram och själv presentera sig.

Det här med att hälsa – de flesta tar ju i hand, men när är det okej med kramar eller kindpussar?

– I jobbsituationer och på kontor håller ju 99 procent av alla fram sin hand för att hälsa. Då tar man i hand utan att vare sig krama sönder småbenen eller ge ett ’död fisk-handslag’. I jobbsammanhang är du inte bara ett förnamn, så säg hela ditt namn när du träffar någon för första gången. Att kramas eller kindpussas på en arbetsplats ska man vara mycket sparsam med. Det är något som tillhör sällskapslivet. Och man ska inte behöva bli rörd vid om man inte vill. Sträck fram handen och säg ”jag hälsar hellre så här” om du inte vill bli kramad.