På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Samverkan skola-arbetsliv

Samverkan skola-arbetsliv

Framtid.se deltog i dialogkonferensen Samverkan Skola-Arbetsliv, SSA på Lindholmen Science Park 23 mars på Hisingen i Göteborg. På konferensen fanns representanter från Näringslivsarenan, Sveriges Byggindustrier, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Bilproffs.se, Göteborg Energi, Svensk Handel och Visita samt Rektorer, Lärare, Studie- och yrkesvägledare och personal från Arbetsförmedlingen.

Föredrag varvades med panel- samt gruppdiskussioner och följer en sammanfattning av några av de ämnen som diskuterades:

- Många företag känner idag stor konkurrens när det gäller rekrytering av arbetskraft som har ”rätt utbildning”. Det är just nu stor brist på kompetens inom ingenjörsyrket, arkitekt, byggnadsarbetare, utbildad personal inom vården, handel, turistnäringen, fordonsmekaniker/tekniker samt pedagogiska yrken (lärare, förskollärare etc.).

- Arbetsgivarna betonar värdet av att man bör vara utbildningsbar. Det innebär att du som anställd kan och vill lära dig nya saker. Med utbildningsbarhet menar arbetsgivare att man har en stabil kunskapsgrund men samtidigt är villig att lära sig nya saker, för att ständigt utvecklas i takt med att yrket eller företaget förändras.

- Det finns andra vägar, än lång utbildning, till en framtida yrkeskarriär. En möjlighet är att ta ”ett enkelt jobb” så fort som möjligt och jobba i några år för att skaffa sig arbetslivserfarenhet. Denna karriärväg ger dig också tid att pröva på ett yrke och fundera på vilken riktning ditt framtida yrkesval skall ha. Många gånger kan man ges tjänstledigt för att studera och då har du din anställning kvar och kan komma tillbaka efter studierna. Kanske kan du t o m få erbjudande om en annan yrkesroll på samma företag. Dessutom aldrig fel att ha lite sparat kapital när man börjar plugga.

- Slutligen så diskuterades fördelarna med utbildningsformen Yrkeshögskola (eftergymnasial utbildning på ca. 1-2 år med en tydlig yrkesinriktning) och arbetsgivarna på dagens konferens anställer gärna personer med en yrkeshögskoleutbildning i bagaget!