På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Sex, unga & skolans roll

Sex, unga & skolans roll

Framtid.se deltog den 4 dec 2018 i den nationella konferensen SEX, UNGA & Skolans roll, som ägde rum på Svenska Mässan i Göteborg. 
Inspirerande föreläsningar och gruppdiskussioner ägde rum. Bland annat berättade gymnasieeleverna hur man på deras skolor arbetar med "sex och samlevnad" för bättre kunskap och bredare inkludering. Det finns många goda exempel på hur de svenska skolorna med framgång arbetar med de frågorna. Exempelvis anordnar Södra Latins Gymnasium och Kungsholmens gymnasium gemensamt, föreläsningar för elever och skolpersonal. 

Falu Frigymnasium tog man fram några punkter där ungdomar önskar avsevärde förbättringar:
- man behöver prata mer om vad som är OK att vuxna gör mot unga och vad unga gör mot andra unga
- undervisning om sex behöver komma bort från den kraftigt heteronormativa vinklingen.

Det konstaterades att bristande kunskaper inom sex och samlevnad påverkar negativt inte bara den personen som saknar de tillräckliga kunskaper och insikter inom ämnet, men även många individer omkring hen. Vidare påpekade man att skolan är en mycket viktig hälsofrämjande arena - Att klara skolan är en viktig faktor i personens hälsa under hela livet.

De nuvarande reglerna säger att alla elever skall ha elevhälsosamtal, men exakt hur det skall organiseras är det mycket upp till den enskilda skolan att avgöra. Det finns goda exempel på hur arbetet bedrivs på ett flertal svenska grund- och gymnasieskolor. En av de lyckade modellerna heter "sexit" och info om den finns att ta del av på srhr.se/kurssida/sexit.

Länktips

  • gratiskondomer.nu - här kan du som bor i Norrbotten,Västerbotten & Västernorrland beställa gratis kondomer.