På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Gymnasieval - avgörande för framtiden?

Gymnasieval - avgörande för framtiden?

Varje år väljer tusentals ungdomar i Sverige vilken utbildning de vill gå på gymnasiet.

Under läsåret 2017-18 är drygt 100 000 elever på landets grundskolor som skall göra sitt gymnasieval. Och så gott som varje gymnasieväljare ställer sig frågan, - Är det här valet helt avgörande för min framtid?! Om man tror att svaret på den frågan är Ja, blir man givetvis ganska stressad över att välja rätt.

Sanningen är dock att svar på frågan är Nja..., det vill säga att gymnasievalet är viktigt men inte helt avgörande för din framtid. 

Det är inte alls konstigt eller ovanligt om du, som skall välja till gymnasiet, känner det som att du "väljer hela din framtid, här och nu"! Ännu mer stress tillkommer med alla de förväntningar som föräldrar/vårdnadshavare och dina vänner har på dig och på vad du bör läsa på gymnasiet, men glöm inte att det är Ditt val, det är Du som skall gå i skolan varje dag i tre år...

Ta det lugnt... :)
Vi som redan är vuxna vet att det är extremt få av oss som arbetar exakt med det som vi trodde att vi skulle jobba med, när vi sökte till gymnasiet.

Många av er som är unga idag kommer med stor sannolikhet att arbeta inom yrken som idag inte ännu finns och hur förbereder man sig för det?

Det som är bra att tänka på är att:

  • ta väl hand om din hälsa
  • satsa på allmänna kunskaper i språk och matematik
  • ta dig tid att ägna åt en hobby (man mår bra av det)
  • kanske också börja planera och spara pengar inför att skaffa körkort
  • och sist, men inte minst, försök få så mycket arbetslivserfarenhet du kan (genom studiebesök, praktik, sommarjobb och extrajobb).

För att hjälpa gymnasieväljare "på traven" tog vi fram >>tips och råd om hur man på olika sätt kan tänka kring sitt gymnasieval

Framtid.se önskar dig stort lycka till mot nya härliga utmaningar!